Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

fi
fisbel - 28-02-2015 23:01:37
Geldzaken & Recht

Inwoning

[quote=tijger1 schreef op zaterdag 28 feb 2015, 22:29]
maar als dat inwonen op commerciële basis gebeurt, is er geen sprake van een kostendelersnorm.
inderdaad: er wordt niet gekort op de bijstandsuitkering van het nichtje als er sprake is van een commerciële huurprijs (onderhuur)

indien een persoon op commerciële basis als onder(ver)huurder, kostgever of kostganger zijn hoofdverblijf heeft in de woning waar ook een ander of anderen hun hoofdverblijf hebben, valt deze persoon niet onder het begrip kostendeler (artikel 22a, lid 4, b van de participatiewet).

vastgesteld moet worden bij welke huurprijs je kunt spreken over een commerciële huurprijs. bij het nibud kan een redelijke huurprijs berekend worden aan de hand van een puntentelling. dit is een vrij gedetailleerde wijze van berekenen. de afmetingen van de kamer, het gebruik van gemeenschappelijke ruimten e.d. hebben invloed op het aantal punten. het hanteren van deze methode is tijdsintensief en vereist vrijwel altijd een huisbezoek.

landelijk wordt gemiddeld een bedrag van ca. € 300 per maand incl. gas, licht en water als een commerciële kamerhuur gehanteerd. een gemeente kan ook een lager bedrag hanteren. mijn gemeente hanteert als ondergrens € 229,64 + € 60 voor gwl is € 289.64 als minimaal bedrag voor commerciële onderhuur. dit bedrag is de ondergrens voor de huurtoeslag alleenstaande van 23 jaar en ouder. als er geen huur wordt betaald of minder kan er géén sprake zijn van onderhuur.

onderhuur betekent dus voor het nichtje dat de bijstand niet wordt gekort met 6 2/3 procent van het minimuminkomen. maar het verschil tussen minimale vergoeding voor inwoning of de commerciële huurprijs is aanzienlijk. het voordeel van onderhuur (geen korting op bijstand) zal niet opwegen tegen het voordeel gezamenlijke huishouding (geen of lage huur)