Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

fi
fisbel - 01-03-2015 05:07:58
Geldzaken & Recht

Huursubsidie

[quote=tenormin schreef op zaterdag 28 feb 2015, 23:44]omdat @noujij schrijft dat hij/zij nu in een verzorgingshuis is hij/zij zich afvraagt hoe en het verzorgingshuis en zijn woning moet betalen. ik lees niet dat hij/zij niet meer naar eigen huis kan terugkeren. zou mij ook vraagtekens bezorgen als ik "dubbele" kosten kreeg.
de verpleegtehuissituatie is zo dat het eerste half jaar de persoon die opgenomen wordt, nog niet uitgeschreven wordt. de verhoogde lage eigen bijdrage is dan van toepassing. als de persoon na een half wordt ingeschreven op het adres van het verzorgings- /verpleegtehuis, zijn er twee mogelijkheden:
1. als er een fiscaal partner is, blijft die fiscaal partner. tenzij met niet gehuwd is en een verzoek bij de belastingdienst indient om niet langer fiscaal partner te zijn. kan van belang zijn voor bijv. zorgtoeslag.
n.b: voor de huurtoeslag treedt er een andere situatie in op het moment van uitschrijving opgenomene. vanaf de maand ná uitschrijving telt voor de hoogte van de huurtoeslag uitsluitend het inkomen van de achterblijver. dat kan dus gunstig uitpakken of ongunstig. (of hetzelfde)
2. als de opgenomene alleenstaand is, wordt de huurtoeslag beëindigd ná datum uitschrijving. meestal dus na een half jaar als uitschrijving woning c.q. inschrijving op het adres van het verzorgings- verpleegtehuis plaatsvindt.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
de verpleegtehuissituatie heeft bij partners / gehuwden nog meer fiscale haken en ogen. beide partners hebben recht op de alleenstaande ouderenkorting in het jaar van uitschrijving / inschrijving opgenomene. ook als men de aow voor gehuwden / partners blijft krijgen. deze belastingkorting kon in voorgaande jaren helemaal niet in het digitale belastingprogramma worden aangevinkt (kwam niet te voorschijn - kan met terugwerkende kracht overigens wel worden aangevraagd) voor 2014 is de mogelijkheid van aanvinken wel aanwezig. deze mogelijkheid van extra belastingkorting is vooralsnog niet in de belastinggidsen opgenomen, ook niet in elsevier.

de svb stuurt standaard een brief over de mogelijkheid van de 'papieren scheiding' die kan worden aangevraagd. er is dan voor beide partners recht op ruim € 300 netto meer aow per maand. (men krijgt de aow voor alleenstaanden) maar .......de eigen bijdrage gaat van laag naar hoog. zoveel dat het voordeel kan wijzigen in een nadeel. vuistregel: de 'papieren scheiding' is te overwegen als de opgenomene een lager inkomen heeft dan € 18.000 (€ 14.000 aow + bijv. klein aanvullend pensioen)

maar let op: er zijn nog meer consequenties t.a.v. de 'papieren scheiding"
misschien daarover meer in een volgende vraag. want de vragensteller is volgens mij alleenstaand. de 3 laatste alinea's zullen niet voor hem / haar van toepassing zijn.