Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

tijger1
tijger1 - 02-03-2015 14:12:59
Geldzaken & Recht

Onterven

Als moeder overlijdt dient eerst uit de nalatenschap de schuld aan stiefbroer te worden betaald, verminderd met de eventueel reeds door haar betaalde erfbelasting.

als moeder het pand te goedkoop aan broer verkoopt , is het verschil een schenking.

als moeder geen testament heeft, erven man en broer ieder de helft. en dan doet die schenking er niet meer toe, vooropgesteld dat er minstens 180 dagen zitten tussen die schenking en het overlijden en moeder ook geen voorbehoud heeft gemaakt bij die schenking dat die ingebracht moet worden in de nalatenschap.

als er een testament is waarin man is onterfd, moet hij na het overlijden van moeder een beroep doen op zijn legitieme portie en dan moet de waarde van die toenmalige schenking worden ingebracht ter vaststelling van zijn legitieme portie.

de waarde van het pand op het moment van overlijden van moeder is niet van belang, want het is niet meer haar bezit.

lees ook eens http://www.gmw.nl/artikel/onterven-en-de-legitieme-portie">hier.