Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ho
hopetobehelping - 05-03-2015 18:09:09
Geldzaken & Recht

Welke rente kieze t.b.v pensioen banksparen?

Beste justice2013,

zoals ook al door anderen aangegeven, achteraf weten we het.
als ik uw vraag lees dan verbaast mij de lage vaste rente van 1,35% en de 'hoge' variabele rente van 2,55% (zou verwachten dat de variabele rente juist lager is dan de vaste rente voor een termijn van 18 jaar).
bij welke bank krijgt u die rentes ?
zijn de percentages niet precies andersom, dus:
vaste rente: 2,55% (dit percentage zie ik bij de rabobank)
variabele rente: 1,35%.

de algemene verwachting is dat de rente nog even gaat dalen maar dan toch weer zal gaan stijgen.

als uw percentages kloppen (vast: 1,35/variabel: 2,55) dan zou ik zeker voor variabele rente kiezen (die rente zal niet nog een keer gehalveerd worden).

als uw percentages precies omgedraaid moeten worden dan is de keuze tussen 'zekerheid' en 'wat risico nemen'. het is rente over rente natuurlijk dus als uw geld de eerste jaren meer groeit dan telt dat meer jaren door. als ik de keuze zou moeten maken dan zou ik (omdat het oudedagsvoorziening betreft) kiezen voor de vaste rente (of kijken of een er een andere betere optie is om voor mijn pensioen te sparen).
maar .... over 18 jaar weet u pas of u de juiste keuze gemaakt heeft.