Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

pi
pieterwolters - 06-03-2015 22:23:55
Elektronica & TV

Waarom gebruikt mijn kerstverlichting ac ipv dc?

Of je een ac of dc adapter nodig hebt hangt vooral van de toepassing af en hoe moeilijk of makkelijk een fabrikant een apparaat wil maken.

elektronica werkt intern altijd op gelijkspanning. analoge elektronica heeft vaak een negatieven en positieve gelijkspanningsvoeding (bijvoorbeeld +12v en -12v). digitale elektronica alleen een positieve, bijvoorbeeld +5v of lager.

als je een ac adapter gebruikt moet je in zo'n geval in het apparaat een gelijkrichter en afvlakcondensatoren gebruiken. daartegenover staat dat je een hele simpele adapter kunt gebruiken. op deze manier kan je ook vrij eenvoudig van de ac input een positieve en negatieve voedingsspanning maken.

een fabrikant kan ook kiezen voor een dc adapter, waardoor het apparaat wat simpeler wordt. de gelijkrichter en afvlakcondensatoren moeten dan wel in de adapter worden ingebouwd die daardoor duurder wordt. het wordt dan ook een stuk lastiger om een positieve en negatieve voeding te maken (moet je gaan werken met een virtuele nul, maar dat gaat te ver om hier uit te leggen).

het is dus maar net wat de fabrikant wil.