Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

hrdwerrorman
hrdwerrorman - 24-03-2015 01:27:00
Huishouden & Energie

Heb ik nog enige rechten met de miele wasmachine?

Dag marjo,

wanneer een seriemotor stopt omdat de koolborstels versleten zijn, dan kunnen simpelweg voor ongeveer € 30,- aan materiaal de koolborstels vervangen worden.
de motor zal dan niet verbrand zijn, want de motor kan domweg geen spanning/stroom krijgen doordat één van de koolborstels geen contact meer maakt met het anker van de motor. het vervangen van de motor is dan een actie om de reparatieprijs frauduleus op te drijven.
wanneer de motor echt verbrand zou zijn is dat goed te ruiken en de koolborstels kunnen dan niet versleten zijn want voor het verbranden van de motor moet er contact zijn door de koolborstels!
voor €1300,00 had je vijf jaar geleden wel een machine met koolborstelloze motor mogen verwachten. naar mijn mening heeft de "prijspakker" je met die prijs "mooi" te pakken gehad.
voor € 811,00 kochten onze dochter en zoon vijf jaar geleden zo'n 7 kg. machine van aeg met koolborstelloze motor, via internet, in luxemburg. voor dat geld is de machine keurig op tijd bezorgd.

iedereen die opmerkt dat op een wasmachinemotor 10 jaar garantie zit, even het volgende:
er zijn wasmachinemotoren met koolborstel- en met koolborstelloze motoren.
die van het eerste type heet een seriemotor met een draadgewikkeld anker.
het tweede type is er één met een zogeheten kortsluitanker.

met 10 jaar garantie zijn alleen de koolborstelloze motoren van de wat modernere, iets duurdere machines.
bij deze motoren wordt de besturing volledig geregeld door (vermogens)elektronica, door het aantal herz (de frequentie)voor de motor te variëren.
die koolborstelloze motor was er overigens vijf jaar geleden ook al bij de duurdere merken zoals aeg, siemens, miele enz. o.a. voor machines met 7 kg laadvermogen.

overigens heb ik zelf een 41 jaar (1974) oude koolborstelloze motor in een aeg turnamat in gebruik. toen was er nog geen vermogenselektronica om het toerental van de motor te regelen. de motor loopt dus altijd hetzelfde toerental, in start-stop mode.
drie tot 4 wassen per week, met regenwater, dus 30% minder waspoeder en geen kalkaanslag.

hardwareerrorman.