Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ho
hopetobehelping - 24-03-2015 13:45:08
Geldzaken & Recht

Kopen van deel woning van bloot eigenaar

Beste gerryelst1955,

dit is inderdaad een behoorlijk pittig verhaal.
denk dat u wel behoorlijk klaar bent met uw vrienden (van vroeger) en eigenlijk ook wel van ze af zou willen.

aangezien er blijkbaar een lopende rechtszaak is ga ik er vanuit dat u wordt bijgestaan door een advocaat. ben wel benieuwd wat deze er van zegt en of hem/haar vergelijkbare situaties bekend zijn.

in aanvulling op de aangegeven berekening in mijn eerdere antwoord: vruchtgebruik komt vaker voor als kinderen het huis van hun ouders op hun naam krijgen bij het overlijden van één van de ouders. vroeger (t/m 2012 als ik het goed heb) moesten de kinderen dan de waarde van de woning bij de belastingaangifte opgeven. de berekening in mijn vorige antwoord is de waarde die dan berekend werd. het is niet gelijk aan uw situatie maar komt wel in de buurt ben ik van mening.

hoe groot is de schade door gebrekkig onderhoud, in een bedrag, die u aantrof toen u de woning betrad ?
dit heeft u ook zwart op wit (neem aan van wel aangezien er een rechtszaak loopt) ?

zoals u al aangeeft bent u niet verplicht om tot aankoop van het deel van uw vrienden over te gaan, maar kan me goed voorstellen dat u van ze af wilt zijn.

mocht ik uw schoenen staan dan zou ik ze denk ik het volgende voorstellen (als ik hun gedeelte zou willen kopen):
stel de schade door gebrekkig onderhoud die u aantrof is € 20.000,-.
waarde van hun gedeelte zou ik bepalen op: 40% * 265.000 / 2 = € 53.000,-.
maar dan komt nog de last van het gebrekkig onderhoud welke niet door hun gedragen is. dan zou ik uitkomen op een bedrag van € 53.000 - € 20.000 = € 33.000,-.

het doet niet echt terzake, maar (mits tegen redelijke prijs) het is op (hopelijk hele lange) termijn wel gunstig voor uw kinderen als u de gehele woning bezit.
hoop dat u toch nog, ondanks al dit gelazer, kunt genieten van uw woning.