Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

edrick3
edrick3 - 24-03-2015 14:21:55
Geldzaken & Recht

Aangisfte aow'er hoe besparen?

Schuiven bij de verdeling staat onder pt.6:
slim verdelen
fiscaal partners mogen bepaalde inkomsten en aftrekposten in de aangifte onderling verdelen. daardoor valt geld te verdienen. een voorbeeld: de ene fiscaal partner zit met de top van het inkomen in het 36,25%-tarief, de andere betaalt 42%. in deze situatie is het voordelig om (een deel van) de aftrekposten naar de meestverdienende partner te schuiven. verdelen doe je in de aangifte onder het kopje 'verdelen'. vul nooit klakkeloos alle aftrekposten in bij de meestverdienende partner. op het moment dat door de aftrek het inkomen in een lager tarief wordt belast dan dat van de minstverdienende partner, mis je belastingvoordeel. in dat geval kan de minstverdienende partner beter ook een deel van de aftrek voor zijn rekening nemen.

let op: je mag niet schuiven met inkomen dat bestaat uit loon, winst, aow, pensioen of een andere uitkering. tel het inkomen van jouw fiscaal partner dus niet op bij dat van jezelf.


8) aow'ers: bespaar €1914 belasting!
aow'ers met vermogen en een fiscaal partner moeten goed opletten of zij de ouderenkorting wel optimaal benutten. zij lopen namelijk het risico dat zij anders veel teveel belasting betalen. aow'ers hebben recht op een ouderenkorting van €1032 of €150, afhankelijk van de hoogte van het eigen verzamelinkomen.
- had je recht op aow, een fiscaal partner, inkomen in box 3 (vermogen) en bedroeg het verzamelinkomen net iets meer dan €35.450? het kan aantrekkelijk zijn om iets meer vermogen toe te delen aan je partner zodat jouw verzamelinkomen lager wordt dan €35.450. je krijgt daardoor in plaats van €150 maar liefst €1032 ouderenkorting! je voordeel bedraagt €882.
- de ouderenkorting kan alleen benut worden met de belasting die betaald moet worden over het eigen verzamelinkomen. heeft één van beide fiscaal partners een laag verzamelinkomen, dan bestaat het risico dat de ouderenkorting niet wordt benut. dit kan opgelost worden door meer vermogen toe te delen aan deze partner. je voordeel bedraagt maximaal €1032. het totaal te behalen voordeel kan daardoor oplopen tot wel €882 + €1032 = €1914 aangezien beide situaties zich kunnen voordoen in een gezamenlijke aangifte.

tip: je kunt in de online aangifte onder 'overzicht belasting en premies > inkomstenbelasting [naam]' zien hoe hoog jouw verzamelinkomen is. als je vervolgens clickt op 'heffingskortingen' (in de blauwe balk) kun je zien hoeveel ouderenkorting je gebruikt. onder 'verdelen' kun je schuiven met aftrekposten en vermogen.