Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ho
honza23 - 08-04-2015 14:05:29
Auto & Vervoer

Aankoop 2de hands auto heeft een groot gebrek.

Consuwijzer:
u mag in ieder geval verwachten dat de auto veilig genoeg is om mee te rijden. bedenk wel dat u van een zes jaar oude auto minder kunt verwachten dan van een nieuwere auto. een oudere auto heeft ook meer onderhoud nodig. klachten hoeven dan ook niet altijd te betekenen dat u geen goede auto hebt gekocht.

mededelingsplicht en onderzoeksplicht
de verkoper heeft een mededelingsplicht. dat betekent dat hij u goede informatie moet geven over de auto. bijvoorbeeld over de belangrijke eigenschappen of de dingen die niet goed zijn.

maar u hebt zelf ook een onderzoeksplicht. dat betekent dat u goed moet controleren of de auto goed is. hoe ouder de auto is, hoe beter u de auto moet controleren. hoe goed u de auto moet controleren, hangt ook af van de situatie en wat de verkoper gezegd heeft. het maakt namelijk uit of de verkoper een officiële dealer is die de auto altijd zelf onderhouden heeft. of dat de verkoper een handelaar is die de auto niet goed kent. als dat laatste zo is, moet u soms een aankoopkeuring laten doen. bijvoorbeeld bij de anwb, de dekra of een merkdealer. als u dit niet doet, kunt u achteraf meestal niet klagen als de auto niet goed is.

andere info van internet:
over het algemeen wordt er geen garantie afgegeven op het moment dat u een product tweede hands koopt. volgens het burgerlijk wetboek moet een verkocht product wel deugdelijk zijn en geen verborgen gebreken vertonen. daarom heeft u in deze gevallen zes maanden de tijd om in dergelijke gevallen bij de verkoper uw aankoopbedrag terug te eisen. u, als koper, zal wel moeten bewijzen dat er aan het product een gebrek kleeft en dat het product het gebrek al vertoonde op het moment dat u het product kocht of dat u bij aankoop van het product redelijkerwijs niet kon weten dat het product dit gebrek binnen 6 maanden ging vertonen.

uitspraak van de rechter
een goed voorbeeld hiervan is de verkoop van een tweede hands auto door een autobedrijf. 5 maanden na aankoop van de auto bleek dat verschillende slangen van de auto vol zaten met kleine gaatjes. aan het vervangen van deze slangen zaten kosten voor de nieuwe eigenaren van de auto. deze nieuwe eigenaren wilde de schade hiervan verhalen op het autobedrijf, immers de auto vertoonde binnen 6 maanden gebreken volgens hun die niet te wijten waren aan het gebruik van de auto.

de rechter stelde de mensen in het gelijk. de slijtage van de slangen was een proces wat zich in de afgelopen vijf maanden had voortgezet, maar zeer zeker was begonnen vóórdat de auto was gekocht. het autobedrijf had dit op het moment dat zij de auto inkochten en klaar maakte voor verkoop kunnen weten. zij wisten dus dat op termijn de slangen aan vervanging toewaren. om die reden moesten zij dan ook opdraaien voor de kosten van de reparatie.