Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

zoekster
zoekster - 24-04-2015 18:21:20
Geldzaken & Recht

Kan ik mijn bewindvoerder aansprakelijk stellen voor een foutieve belastingaangifte?

De link van @aurora1 (dank daarvoor) verwijst naar de volgende uitspraak van het gerechtshof van den bosch

klik http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ecli:nl:ghshe:2014:2381&keyword=huurtoeslag&keyword=bewindvoerder">hier

twee dingen zijn in deze uitspraak belangrijk

1)
het hof stelt het volgende voorop. in artikel 1:444 bw is bepaald dat een bewindvoerder jegens de rechthebbende aansprakelijk is, indien hij in de zorg van een goed bewindvoerder tekortschiet, tenzij de tekortkoming hem niet kan worden toegerekend. op grond van artikel 1:362 bw (dat volgens artikel 1:445 lid 4 bw van overeenkomstige toepassing is bij bewind) kan de rechter ambtshalve de schade vaststellen, die de rechthebbende door slecht bewind van de bewindvoerder heeft geleden en de bewindvoerder tot vergoeding daarvan veroordelen.

2)
anders dan de kantonrechter, is het hof van oordeel dat de rechthebbende door de bedoelde tekortkoming wél schade heeft geleden. zoals de rechthebbende ter zitting in hoger beroep heeft aangegeven, had zij – doordat in de bedoelde periode op haar de schuldsaneringsregeling (artikel 284-362 fw) van toepassing was – geen (persoonlijk) voordeel van de ten onrechte ontvangen huurtoeslag. weliswaar werden haar schuldeisers voldaan, maar daartegenover is voor de rechthebbende na beëindiging van de schuldsaneringsregeling een nieuwe schuld aan de belastingdienst ontstaan die zij, gezien haar geringe inkomen, thans niet kan voldoen.

dat zijn voor u aanknopingspunten waar u mee verder kunt. er komt wel van alles bij kijken, de bewindvoerder moet wel in staat zijn geweest de juiste gegevens aan de belastingdienst te verschaffen, enz.

wat ik zou doen als ik u was, is met deze uitspraak naar een advocaat hollen (doe dat via het juridisch loket, krijgt u korting op uw eigen bijdrage, mits uw inkomen laag is) en dan als alles van alle kanten is bekeken en uw bewindvoerder is echt tekortgeschoten een zaak tegen uw bewindvoerder aanspannen.