Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

fi
fisbel - 29-04-2015 23:52:17
Geldzaken & Recht

Zorgkosten 2014

Helaas: de informatie van independer en edrick3 die ervan uitgaat dat de informatie van independer betrouwbaar is, is niet juist. de eigen bijdrage van 25% is sinds 2013 niet langer aftrekbaar. slechts onder uitzonderlijke omstandigheden zijn de kosten voor het gehoorapparaat nog wel aftrekbaar. de informatie die schooneberg op haar site t.a.v. de aftrekbaarheid gehoorapparaat geeft, is in het algemeen juist: de eigen bijdrage is niet aftrekbaar als er 75% vergoed wordt. zie de link hieronder. meidam heeft óf de informatie van schooneberg niet goed gelezen of een medewerker van schooneberg heeft onjuist of onvolledig de vraag beantwoord.

voorbeeld niet aftrekbaarheid: de 2 apparaten kosten € 2000. vanuit de ziektekostenverzekering wordt (meestal) 75% vergoed. de eigen bijdrage van € 500 is niet aftrekbaar. het lijkt er sterk op dat meidam hier vraagt of de eigen bijdrage van 25% aftrekbaar is. antwoord derhalve: nee, niet aftrekbaar. n.b: de niet aftrekbare kosten kunnen vanwege het verplicht eigen risico oplopen tot 25% eigen bijdrage + eigen risico.

er is 1 uitzondering waarbij het gehoorapparaat wel voor 100% aftrekbaar is: als er helemaal geen vergoeding vanuit de ziektekostenverzekering mogelijk is, dan mogen alle kosten in aftrek worden gebracht. zie voorbeeld link belastingdienst hieronder. als er geen vergoeding mogelijk is vanuit de verzekering bijvoorbeeld vanwege eigen voorkeur zoals luxe uitvoering, zijn de kosten eveneens niet aftrekbaar.

als een duurder gehoorapparaat werd aangeschaft (niet in de situatie van meidam), dan geldt in het algemeen de regel: kosten gehoorapparaat minus vergoeding van de ziektekostenverzekeraar minus 25% van de totale kosten gehoorapparaat, zijn aftrekbaar. zie het voorbeeld in de link van de belastingdienst.

algemeen: de verzekeraar kan een extra vergoeding geven vanuit een aanwezige aanvullende verzekering. kosten van batterijen, droogdoos, droogtabletten, oorsprays, crèmes, borsteltjes – dubieus. de batterijen – nou vooruit, zei de inspecteur die de oefenopgaven ouderenbonden begin dit jaar met ons doornam. verzekering, randapparatuur – niet aftrekbaar volgens dezelfde inspecteur, omdat (de eigen bijdrage van) het gehoorapparaat als zodanig in vrijwel alle gevallen niet meer aftrekbaar is. zie ook de laatste link hieronder.

algemeen:
de basisverzekering vergoedt 75% van de aanschafprijs van een hoortoestel, maar dan moet je wel een toestel uit je eigen categorie aanschaffen én naar een audicien gaan met wie de zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten.

teleurstellend antwoord dus voor meidam: zijn eigen bijdrage is niet aftrekbaar. hoogstens de batterijtjes die moesten worden aangeschaft. lees de informatie in de 4 links hieronder:

http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/relatie_familie_en_gezondheid/gezondheid/aftrek_zorgkosten/overzicht_zorgkosten/hulpmiddelen/gehoorapparaat">belastingdienst en http://www.meerkosten.nl/belastingvoordeel/aftrek-sz/hulpmiddelen">meerkosten. ook http://www.schoonenberg.nl/hoortoestellen/belasting">schooneberg belasting enhttp://www.gehoorapparaten.info/vergoeding-gehoorapparaten/fiscale-aftrekpost/"> gehoorapparaten.info