Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

zoekster
zoekster - 01-05-2015 00:45:59
Geldzaken & Recht

Jaar doorbetalen school terwijl school na 2 maanden gestopt is door onvoorziene omstandigheden

Een opleiding wordt gezien als een overeenkomst van opdracht, is in 2012 door het gerechtshof in arnhem beslist. deze mag de opdrachtgever (bent u) als particulier tussentijds opzeggen, maar daar moet dan wel een redelijke vergoeding tegenover staan. maar dat hoeft veelal niet het hele jaar te zijn.

klik http://www.judex.nl/rechtsgebied/consumentenrecht/columns/394/particulier-mag-studieovereenkomst-tussentijds-be%c3%abindigen.htm">hier over de uitleg van dit vonnis.

klik http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ecli:nl:gharn:2012:by2314">hier

u merkt dan dat de rechter allerlei factoren mee laat wegen. de algemene voorwaarden van de opleiding zijn daarbij niet doorslaggevend.

van belang is dit onderdeel van het vonnis
de in de algemene voorwaarden onder het kopje “annulering door cursist/opdrachtgever” vermelde regeling dat annulering na de geplande startdatum van de cursus het volledige cursusgeld verschuldigd is, mede in verband met de regeling dat de inschrijving geldt voor de duur van de hele cursus, hetgeen het hof opvat als een onmogelijkheid tot tussentijdse opzegging, is in strijd met artikel 7:408 lid 1 bw. aangezien het beding alleen de particuliere opdrachtgever, zoals in dit geval [appellante], beschermt, is die bepaling ingevolge artikel 3:40 lid 2 bw vernietigbaar.

maar

wel kan de stichting aanspraak maken op een naar redelijkheid vast te stellen deel van het loon bij het voortijdig einde van de opdracht (artikel 7:411 bw), waarbij het hof opmerkt dat zich hier het geval voordoet, dat de verschuldigdheid van loon afhankelijk is van de volbrenging van de opdracht en de vergoeding niet per tijdseenheid of werkzaamheid wordt voldaan; dat [appellante] het cursusgeld ook in termijnen had kunnen voldoen maakt dat niet anders.

ook kan de stichting aanspraak maken op de onkosten, voor zover deze niet in het loon zijn begrepen, die voor de stichting verbonden waren aan de uitvoering van de opdracht (artikel 7:406 lid 1 bw).