Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

fi
fisbel - 02-05-2015 22:39:49
Geldzaken & Recht

Zorgkosten 2014

Inderdaad werk ik niet bij de belastingen. ook vroeger niet. ben wel als vrijwilliger betrokken bij zo'n beetje alle vrijwilligersorganisaties in mijn woonplaats die aan belastinghulp, administratieve hulp en voorlichting t.a.v. inkomensondersteunende maatregelen doen. ben ook betrokken bij de belastinghulp van de ouderenbonden. ouderenbonden scholen hun belastinginvullers jaarlijks bij t.a.v. de specifieke zorgkosten. dit gebeurt onder leiding van de provinciale fiscalist en bovendien is er een hele dag bijscholing van een hiervoor opgeleide belastinginspecteur.

in de provinciale bijscholing dit jaar was het overduidelijk: kosten voor de scootmobiel en het gehoorapparaat (meestal) niet meer aftrekbaar. bij het gehoorapparaat geldt een enkele uitzondering. lees http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/relatie_familie_en_gezondheid/gezondheid/aftrek_zorgkosten/overzicht_zorgkosten/hulpmiddelen/gehoorapparaat">hier

voor 'alle zekerheid' heb ook ik de belastingtelefoon gebeld. de belastingmedewerkster ging opzoeken of elektriciteitskosten ergens expliciet genoemd worden op een belastingsite. niet te vinden (wist ik al) vervolgens wees ze naar de formulering: kosten die gemaakt worden voor het hulpmiddel. scootmobiel: niet aftrekbaar. kosten scootmobiel derhalve eveneens niet meer aftrekbaar. 'gewoon' gehoorapparaat – meestal niet meer aftrekbaar, ook de eigen bijdrage niet. kosten hoorapparaat: meestal niet meer aftrekbaar.

het geheel concluderend:
kosten van een scootmobiel / hoorapparaat – niet langer aftrekbaar. ook de kosten verbonden aan een niet-aftrekbaar hulpmiddel zoals verzekering, onderhoud, elektriciteit – niet aftrekbaar.
kosten (waar onder elektriciteit!) van aftrekbare hulpmiddelen zoals apneuapparaat, robot-arm, tillift (niet vergoed) wel aftrekbaar. ook de kosten van verzekering, onderhoud e.d.

welk bedrag kan meidam in aftrek brengen:
de kosten voor de hoorapparaten zijn € 2898. de belastingdienst geeft in het voorbeeld aan dat 25% van deze kosten niet aftrekbaar is. mogelijk wordt een deel van de eigen bijdrage vanuit een aanvullende verzekering vergoed. de eigen bijdrage zou immers slechts € 400 zijn. de aftrekbare kosten hier zijn:
kosten hoorapparaten minus vergoeding vanuit de verzekering minus de eigen bijdrage.

bij de scootmobiel is het wel duidelijk: bijbehorende zaken – niet aftrekbaar.
bij het hoorapparaat is het onduidelijker als een deel van het hoorapparaat niet vergoed wordt. bijvoorbeeld omdat een hoorapparaat in een hogere klasse gekozen wordt dan de klasse waarbij de maximale vergoeding van 75% mogelijk is. er is dan wat voor te zeggen om deze kosten toch in aftrek te brengen.

daarnaast de kwestie van de aftrekbaarheid van het hoorzeker pakket. het antwoord op de vraag omtrent de aftrekbaarheid van het hoorzeker pakket zou wel eens kunnen zijn:
niet aftrekbaar als de kosten van de hoorapparaten voor 75% vergoed worden.
wel aftrekbaar als de kosten van de hoorapparaten niet voor 75%, dus slechts gedeeltelijk vergoed worden.