Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 04-05-2015 14:12:03
Huishouden & Energie

Geluidhinder cv-ketel

Voor je kosten gaat maken lijkt het me goed om eerst zo goed mogelijk uit te zoeken wat de oorzaak is van het probleem. misschien is het niet de ophanging maar de afstelling van de ketel.

ik ben bekend met een mogelijk enigszins vergelijkbaar probleem / verhaal, dat bleek uiteindelijk om een vaillant ketel te gaan. als die aansloeg, was er steeds een laag geluid hoorbaar, een beetje alsof je over een bierflesje blaast waar een beetje water in zit. het geluid duurde steeds nog geen 25 seconden, dan was het weg. maar 't stoorde wel, dag en nacht!

na heel veel zoekwerk:
# opnames met een goede microfoon [gekozen voor 'zoom'];
# uitluisteren van de opnames met een computerprogramma;
# uitzoeken hoe hard het geluid is
# welke toonhoogte / precieze frequentie [hier 132 hz, door veel mensen is dit echt nog wel te horen, mogelijk meer een kwestie van concentratie of niet gewend zijn andere geluiden die afleiden te proberen buiten te sluiten];
# precies de data en tijden bijhouden wanneer het geluid te horen is...

eindelijk de oorzaak gevonden mede dankzij een toevallige ontmoeting met een cv-monteur op een feestje - slechte afstelling van (een onderdeel van) de ketel van een van de buren! volgens hem kwam dit vaak voor. de buren waren bereid naar hun cv-ketel te laten kijken, die is beter / anders afgesteld, bromgeluid weg, probleem opgelost en nachtrust terug!

wat betreft lfg: er is een verschil tussen kunnen horen en er last van hebben. welke frequenties wel of niet tot lfg behoren is helaas niet genormeerd of vastgelegd. dit geeft spraakverwarring.