Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

bo
boosje - 05-05-2015 10:05:51
Geldzaken & Recht

Vragen bij ontslag

[quote=johnapel schreef op zaterdag 2 mei 2015, 09:50]geachte,

mijn werkgever heeft mij vorige week mede gedeeld dat hij mijn arbeidsovereenkomst wil opzeggen ( ontslaan dus). ik heb hierover geen uitspraken over gedaan alleen verteld dat ik het jammer vind en heb hem verzocht om het een en ander op papier te zetten. dit vond hij goed en zal dit gaan doen.

echter nu 1,5 week later heb ik nog geen enkele reactie van hem gehad. ondanks meerdere verzoeken van mijn kant.

ik ben in het bezit van een vaste aanstelling, werk er bijna 2 jaar en functioneer goed.

kijk goed in je arbeidsovereenkomst of er geen einddatum in staat, maar dat die inderdaad voor onbepaalde tijd is.
[quote]
ik zit nu met enkele vragen.

1. is een mondelinge toezegging rechtsgeldig zonder dat er papierwerk bij komt kijken.
nee, daarvoor is een baan veel te belangrijk. zeg evenwel niets dat als instemming zou kunnen worden uitgelegd.[quote]
2. zover mij bekend is, heeft de werkgever een opzeg termijn van 1 maand. gaat de datum van de opzeg termijn in zodra hij het mondeling heeft gezegd of gaat die pas in wanneer hij het schriftelijk heeft bevestigd door middel van een beëindigingsformulier of zo iets dergelijks.
de opzegtermijn hangt onder andere af van hoe lang je ergens werkt: hoe langer dat is, des te langer de opzegtermijn. probeer in ieder geval de boel over 1 juli a.s. heen getild te krijgen, want dan heb je sowieso recht op een ontslagvergoeding.[quote]
ik heb al naar informatie gezocht op het internet maar heb het helaas nog niet kunnen vinden.
op de site van de fnv en van het uwv moet je toch dingen kunnen vinden over ontslag en het komende nieuwe ontslagrecht dat per 1 juli a.s. in werking treedt.
[quote]
hopelijk word ik via deze weg weer wat wijzer.

met vriendelijke groet

johnapel

je doet er inderdaad goed aan om je rechtsbijstandsverzekeraar in te schakelen, als je daarin een clausule hebt voor arbeidsrechtelijke conflicten. kijk dat na in je polis.
ben je lid van een vakbond? die kunnen je ook bijstaan met goede juristen.
als jouw baas een ander heeft aangenomen om jou te vervangen dan zal hij van goeden huize moeten komen om economische redenen aan te tonen! kan het met je leeftijd te maken hebben? ben je zelf al wat ouder (=duurder) en is die eventuele nieuwe een jonkie (=goedkoper)? zeg niets, ga nergens mee akkoord, ook niet mondeling, houd je op de vlakte en doe zo goed mogelijk je werk. wat je ook en vooral moet doen is naar het werk blijven gaan, zelfs al wordt je gezegd dat je thuis kunt blijven. wél komen toont namelijk je werkbereidheid aan en dat is heel belangrijk. je moet je baas geen enkele kans geven om te zeggen dat je niet bereid bent om te werken of dat je je werk niet goed doet.
zoek inderdaad (zoals een ander hier al tipte) alle gegevens van contacten met je baas op: resultaten van functionerings- of beoordelingsgesprekken etc. heb je collega's die je kunt vertrouwen? probeer er dan achter te komen of er iets "gonst", m.a.w. gaan er geruchten over jou in het bedrijf?
zeker als je een arbeidsovereenkomst hebt voor onbepaalde tijd dan kun je niet zomaar op straat gezet worden.
heel veel sterkte en laat je goed door arbeidsjuristen adviseren en bijstaan, dit moet je niet in je eentje willen opknappen, zeker niet als je daar niet deskundig in bent, zoals je zelf zegt.