Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

hrdwerrorman
hrdwerrorman - 06-05-2015 18:34:42
Geldzaken & Recht

Vragen bij ontslag

Dag johnapel,

ook een mondelinge aanzegging is rechtsgeldig. maar een voorgenomen ontslag kun je haast niet tegenhouden. alleen hangt er dan, al naar gelang de omstandigheden, een groter of kleiner prijskaartje (schadeloosstelling voor jou) aan.

in tegenstelling tot wat labren beweert, gaat het uwv niet zomaar akkoord wanneer een werkgever ontslag om economische redenen aanvraagt bij hen.
en zeker niet wanneer uw functie en uw werkplek niet vervalt maar daar zelfs iemand anders voor u aangenomen wordt/is.
ook zal het anciënniteitsprincipe aangehouden moeten worden bij ontslag om economische redenen. dit houdt in dat degene die het laatst binnengekomen is bij uw werkgever, het eerst dient te verdwijnen.
daarnaast dient nog rekening gehouden te worden met de afspiegeling van het personeelsbestand in uw functie. dat wil zeggen dat hij niet alleen de oudere/duurdere werknemers in uw functie aan de kant mag zetten, ook al komt hem dit economisch beter uit.

zelf heb ik meegemaakt met onze dochter die bij een werkgever direct aangenomen werd op een contract voor onbepaalde tijd. ze werd door haar collega's niet ingewerkt, doordat die zagen dat ze boventallig aangenomen was.
het was dan een situatie van: als zij niet functioneert, worden wij tenminste niet ontslagen.
de advocaat van het uwv reageerde op de ontslagaanvraag met: niet toegewezen wegens slecht werkgeverschap.
de economische reden probeerde de werkgever te ondersteunen met zijn boekhouding. ook daar werd zo doorheen geprikt, omdat de boeken al meer dan twee jaar niet goedgekeurd waren door een accountant. er bleek ook uit dat de directeur zichzelf in het laatste jaar en daarvoor wel een uitstekend (niet omstandigheden conform) salaris had toegekend.

en papier is geduldig! daar kun als eiser van alles op liegen, en voor een rechtbank is dat waar, totdat het tegendeel bewezen wordt.

zorg dus dat je kopieën hebt van je beoordelings- en functioneringsgesprekken.
zijn deze niet geweest en heb je dienaangaande niets ondertekend, dan zijn ze niet rechtsgeldig als hij er toch mee tevoorschijn komt voor de kantonrechter.

je kunt nu alvast in je eigen woorden een bevestiging schrijven over de inhoud van het gesprek waarin hij vertelde dat hij je wil ontslaan om economische reden. datum en tijd erbij. schrijf erbij dat de economische reden die hij opgeeft als reden voor je ontslag jou niet correct lijkt, omdat al iemand aangenomen is om je werkplek in te nemen. dat je daarom niet akkoord gaat met het aangezegde ontslag. weer datum en tijd erbij. dossieropbouw heet dat.
doe hem die bevestiging toekomen in het bijzijn van een getuige, zodat hij niet kan zeggen: niet ontvangen.
wanneer hij niet op de inhoud van je bevestiging reageert, dan is waar wat jij schrijft.

succes!

hardwareerrorman.