Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

wg
wgrp - 09-05-2015 15:48:31
Geldzaken & Recht

Gemeente en privacy

De clou is nu juist, dat je niet kunt weigeren!!
je hoeft heet medewerking te verlenen aan een toezichtscontrole, zoals dit zo mooi heet. maar dan kan de burgemeester van elke gemeente een zogenaamde volmacht afgeven en ben je dus toch verplicht om de toezichthouder binnen te laten.

de eerste reactie van de toezichthouder was dan ook : hebben jullie iets te verbergen dan ?

nee, wij hebben niets te verbergen. het gaat ons om het principe dat we niet zomaar iedereen binnen laten in onze woning. wij willen het vrije woongenot van ons eigendom hebben.

het zou anders zijn indien de gemeente een overtreding geconstateerd had, het vermoeden van een overtreding had, of van mening was dat wij een strafbaar feit zouden plegen in onze woning. (bijv. wietplantage)

van dit alles is echter geen sprake. er is ooit een ambtenaar bij ons binnen geweest i.v.m. een handhavings bij de buren, dus niet bij ons. zij bedacht achteraf dat ons wij mogelijk schuldig gemaakt zouden hebben aan woningsplitsing. zonder echter nagegaan te hebben of er een vergunning afgegeven was.

voor diegenen die een vraag willen: zijn jullie het met ons eens dat er toch eerst een redelijk vermoeden van overtreding of wat dan ook mag zijn alvorens men overgaat tot toezichtcontrole?

en wat ik gesteld heb is wel degelijk een inbreuk op de privacy: je kunt toezichtcontrole door een daartoe bevoegd ambtenaar van een gemeente niet tegenhouden.
en nee, ze hebben formeel juridisch gezien geen aanleiding nodig.

de vraag in deze is wat doet de burgemeester: geeft hij een volmacht af of niet. m.a.w. wat is het belang van de gemeente in deze?