Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

le
lexdura - 09-05-2015 16:11:35
Geldzaken & Recht

Gemeente en privacy

[quote=wgrp schreef op zaterdag 9 mei 2015, 15:48]
he
zou anders zijn indien de gemeente een overtreding geconstateerd had, het vermoeden van een overtreding had, of van mening was dat wij een strafbaar feit zouden plegen in onze woning. (bijv. wietplantage)

van dit alles is echter geen sprake. er is ooit een ambtenaar bij ons binnen geweest i.v.m. een handhavings bij de buren, dus niet bij ons. zij bedacht achteraf dat ons wij mogelijk schuldig gemaakt zouden hebben aan woningsplitsing. zonder echter nagegaan te hebben of er een vergunning afgegeven was.

voor diegenen die een vraag willen: zijn jullie het met ons eens dat er toch eerst een redelijk vermoeden van overtreding of wat dan ook mag zijn alvorens men overgaat tot toezichtcontrole?

en wat ik gesteld heb is wel degelijk een inbreuk op de privacy: je kunt toezichtcontrole door een daartoe bevoegd ambtenaar van een gemeente niet tegenhouden.
en nee, ze hebben formeel juridisch gezien geen aanleiding nodig.

de vraag in deze is wat doet de burgemeester: geeft hij een volmacht af of niet. m.a.w. wat is het belang van de gemeente in deze?



voor het houden van toezicht is geen aanleiding nodig, dat is nou juist de essentie van toezicht.

als de een toezichthouder niet binnen wil laten, moet hij een machtiging hebben om toch binnen te treden. deze kan door de burgemeester worden afgegeven, op grond van de wet op het binnentreden.
het zonder toestemming van de bewoner binnentreden moet in verhouding staan tot het daarmee te dienen belang.
op grond van artikel van de wet op het binnentreden moet in de machtiging het doel waarvoor deze wordt afgegeven worden vermeld. deze machtiging moet aan de bewoner worden getoond. daarnaast moet de bewoner na afloop een verslag van het binnentreden en de bevindingen krijgen.

ik werk al jaren bij gemeenten in het bouw- en woningtoezicht en heb nog nooit meegemaakt dat een dergelijke machtiging werd verstrekt. is ook niet nodig: de meeste mensen die bezoek krijgen van een bouwcontroleur werken zelf mee aan het bezoek en zijn er daarna vanaf. bouw- en woningtoezicht staat doorgaan ook niet dagelijks op stoep, ook niet wekelijks of maandelijks. men komt pas langs in het kader van toezicht op werkzaamheden of bij verdenking van overtreding (bijvoorbeeld woningsplitsing zonder vergunning).