Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

wg
wgrp - 10-05-2015 12:16:17
Geldzaken & Recht

Gemeente en privacy

Feit is inderdaad dat wij twee gemeente ambtenaren in onze woning binnen gelaten hebben om te controleren of ze konden handhaven i.v.m. een rookgasafvoer bij onze buren. ze zijn daarvoor bij ons in de woonkamer geweest en in de tuin.
i.v.m. de handhaving hebben ze niets voor ons gedaan c.q. kunnen doen.
toen werd wel een opmerking gemaakt over de wijze waarop wij wonen. echter hadden zij nog niet gecontroleerd of wij een vergunning hebben en of er volgens die vergunning gebouwd is.
vervolgens werden we geconfronteerd met een beslissing van de gemeente op ons verzoek om handhaving waarin letterlijk stond dat er woningsplitsing geconstateeerd was.
uiteraard hebben we hierover klacht neergelegd tegen de ambtenaar en bezwaar aangetekend tegen deze beslissing.
voor de goede orde: nog was niet gecontroleerd of wij een vergunning hadden !!
de vergunning voor de bouw is afgegeven in 2001 en tot tweemaal toe door de gemeente gecontroleerd.

we hebben bij de gemeente aangegeven dat wij problemen hebben met de stelling dat "geconstateerd" was dat er sprake was van "woningsplitsing".
toen werd ons meegedeeld dat dat een foute woordkeuze was en dat er "gezien" was dat er sprake was van een tuinkamer op de tekening. uiteindelijk ging het om het feit dat er in de tuinkamer een keuken gebouwd is die niet op de tekening is aangegeven.
we hebben toen aangegeven dat we het niet eens zijn met werkwijze van de ambtenaren en dat we niet zouden meewerken aan een toezichtcontrole.

uiteindelijk werd ons klacht ongegrond verklaard (hadden ook niets anders verwacht). waarom niet:
de gemeente mag haar eigen klachtenprocedure bepalen. in deze hele procedure komen geen onafhankelijk mensen aan bod. in onze gemeente is het als volgt geregeld:
klacht ==>> direct ==>> leidinggevende ==>> directie ==>> college.

uiteindelijk werden we deze week gebeld door een (andere) toezichthouder met het verzoek om een afspraak te maken voor "controle op woningsplitsing". zoals gezegd dat hebben we geweigerd.
in eerste instantie werd ons gevraagd of wij iets te verbergen hadden en daarna werd gedreigd met machtiging en politie.

sommigen schrijven dat als je niets te verbergen hebt je toch mee kunt werken. natuurlijk kunnen we dat, maar dan ga je voorbij aan de essentie. nl. dat de overheid te allen tijde kan afdwingen om je woning te betreden en dat vinden wij in inbreuk op onze privacy en het bezit van ons blote eigendom en op ons woongenot.

overigens voor diegene die een vraag willen en waar heel gaarne een antwoord op willen krijgen:
wat is "woningsplitsing" , nergens kunnen we een eenduidige definitie vinden. veel gemeenten hanteren de term maar nergens is exact aangegeven wat daar onder verstaan wordt.

ons inziens krijg je dan net zo iets als : u heeft een overtreding begaan. maar wat dan ? welke wet of regel is overtreden en hoe ziet dat er uit ?

rijden door rood licht is duidelijk. maar een overtreding ?

en overigens: allen bedankt voor jullie reacties. het helpt ons nadenken