Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

hutch
hutch - 17-05-2015 08:17:13
Winkels & Webshops

Tascontrolle en poortalarm

[quote=wpepels schreef op zaterdag 16 mei 2015, 23:16]bij poortalarm gelden schijnbaar andere regels, als dat afgaat mogen ze je dan staande of aanhouden?
laat even heel duidelijk zijn:

bij een zgn. poortalarm mag u alléén worden aangehouden indien iemand gezien (!) heeft, dat u iets in uw tas gedaan heeft en vervolgens niet betaald heeft.

u mag in dat geval alléén aangehouden worden (dus niet staande gehouden worden, maar dat is een juridische term). na die aanhouding mag niemand (!) in die tas kijken of u fouilleren, zonder uw uitdrukkelijke toestemming.

nadat u bent aangehouden, dient men onverwijld (!) de politie te waarschuwen, die u ook niet mag fouilleren of in uw tas kijken (zonder uw toestemming), niet anders dan nadat u formeel bent aangehouden door hen.

dus ook al die 'beveiligers' of winkelpersoneel mogen niet in uw tas kijken, zonder uw toestemming. laat u ook niet overbluffen door hen.

de enige 'straf' op voornoemde weigering is dat in de toekomst u de toegang tot die winkel geweigerd kan worden.

dus een poortalarm is een indicatie dat er mogelijk (!) wat fout gegaan is. dat kan diefstal zijn, maar net zo goed (beter gezegd meestal) een fout van een kassamedewerk(st)er... of een achtergebleven tag van een andere winkel, die wel reageert in die winkel.

mocht u onterecht zijn aangehouden (dus als niemand gezien heeft dat u iets gestolen heeft), kunt u aangifte doen van wederrechtelijke vrijheidsberoving.

ook aan een 'gewone' tassencontrole, bij de kassa, hoeft u géén medewerking te verlenen indien u dat niet wilt. u kunt daartoe niet gedwongen worden, ondanks allerlei zelfbedachte regeltjes vóórdat u de winkel binnen gaat. ook hier geldt dan dat u hooguit niet meer in die winkel mag komen.

"van heterdaad kan ook sprake zijn als u niet meewerkt of er om een andere reden een serieus vermoeden bestaat dat u iets heeft gaan wat niet mag."

klinkklare onzin.