Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

alfatrion
alfatrion - 18-05-2015 23:59:45
Winkels & Webshops

Tascontrolle en poortalarm

Daar ging even wat fout.

=hutch schreef op maandag 18 mei 2015, 20:13: 1e: neem nu maar van mij aan dat je in dat geval echt geen verdachte bent (in juridische zin). daar moet vóór en na die tijd toch echt wat gebeurd zijn / gebeuren.
ja, de medewerker heeft vijf minuten daarvoor nog gezien dat het schap vol was. het schap is nu leeg, dus er een misdrijf gepleegd. immers, het niet normaal dat een schap van het ene op het andere moment leeg is. dat misdrijf is bovendien terstond ontdekt nadat het is gepleegd, dus is het misdrijf heterdaad ontdekt.

=hutch schreef op maandag 18 mei 2015, 20:13: heel simpel voorbeeld: ik kom met (over)volle zakken binnen en ga naast een leeg schap staan.........
er is kort geleden een misdrijf gepleegd en jij staat daarnaast met overvolle zakken, dus is er een redelijk vermoeden van schuld aan een strafbaar feit. dat laat onverlet dat je onschuldig kunt zijn.

=hutch schreef op maandag 18 mei 2015, 20:13: http://wetten.overheid.nl/bwbr0001903/eersteboek/titelii/artikel27/geldigheidsdatum_12-05-2015]strongiverdachte/i[/b">: "als verdachte wordt vóórdat de vervolging is aangevangen, aangemerkt degene te wiens aanzien uit feiten of omstandigheden een redelijk vermoeden van schuld aan een strafbaar feit voortvloeit."

http://wetten.overheid.nl/bwbr0001903/eersteboek/titelvi/artikel128/geldigheidsdatum_18-05-2015]strongiheterdaad/i[/b">: "ontdekking op heeter daad heeft plaats, wanneer het strafbare feit ontdekt wordt, terwijl het begaan wordt of terstond nadat het begaan is."

lijkt mij toch een 'klein' verschil tussen vermoeden en ontdekken terwijl.... enz.
er kan sprake zijn van heterdaad zonder dat er iemand is die als verdachte kan worden aangewezen. corstens schrijft "in de derde plaats is van ontdekking op heterdaad sprake indien de dader weliswaar niet meer ter plaatse is, maar het delict onlangs heeft plaatsgevonden".

=hutch schreef op maandag 18 mei 2015, 20:13: 2e: poging tot diefstal??? nu pak ik (in een ander geval) wat van een schap en stop dat bijv. in mijn tas of zak. vervolgens loop ik naar de kassa en haal alles uit mijn zak en/of mijn tas en leg dat op de band...... (los van het feit dat er mogelijk in dat geval een tassencontrole zal gebeuren).
andere casus andere uitkomsten.

in dit geval kan het misdrijf niet geconstanteerd worden door enkel naar het schap te kijken. immers, het is normaal dat klanten daar enkele producten vanaf halen. dus is voor heterdaad vereist dat dit wordt waargenomen op het moment dat het gepleegd wordt.

verder is voor de verdachtstelling van belang waar je het product stopt. als je het product in een winkel- of fietstas stopt dan zal het oogmerk ontbreken. als het product in je jaszak stopt dan zal dit wel aanwezig zijn.

dat je alle producten bij de kassa uit je producten haalt kan ook zijn omdat je bang was om ontdekt te worden. er is geen diefstal gepleegd, maar er kan wel wettig en overtuigend bewezen worden dat je dit hebt geprobeerd.