Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

fi
fisbel - 22-05-2015 15:06:06
Geldzaken & Recht

Samenwonen na 1 juli

De bovenstaande adviezen van tijger1 en getty: gaat u voorzichtigheidshalve maar op 1 januari 2016 samenwonen, vertellen niet hoe het wettelijk is geregeld.

als u een samenlevingscontract zou afsluiten, zou trouwen, of een kind zou krijgen in de loop van 2015 én u zou al per 1 januari 2015 samenwonen, bent u fiscaal partners (en toeslagpartners) met terugwerkende kracht voor het gehele jaar.

u woont echter niet samen. u wordt fiscaal partners en toeslagpartners van elkaar op het moment van inschrijving partner. hiermee wordt het jaar in twee stukken geknipt:
1. januari tot oktober - u bent geen fiscaal partners / toeslagpartners van elkaar. de toeslagen betreffen alleenstaanden. er wijzigt voor u niets t.a.v. de hoogte van het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag.
2. oktober t/m december - u bent fiscaal partners / toeslagpartners van elkaar. de toeslagen zijn in deze periode gebaseerd op het toetsingsinkomen (verzamelinkomen - jaarinkomen) van u beiden. waarschijnlijk zal dat betekenen dat er voor u minder toeslag is.

n.b: voor de belastingaangifte 2015 volgend jaar kunt u kiezen voor fiscaal partnerschap voor geheel 2015. dat is een optie, met als voordeel dat eventuele aftrekposten fiscaal gunstig verdeeld kunnen worden. als er geen fiscaal voordeel te behalen is, kunt u gewoon apart uw aangifte indienen. net zoals u dat voor 2014 deed.

u kunt de nieuwe situatie van samenwonen t.a.v. de toeslagen berekenen door een proefberekening toeslagen te maken. lees http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/">hier