Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 25-05-2015 17:57:06
Geldzaken & Recht

Keuzes samenwonen (notaris e.d.)

Je bent niet verplicht om een samenlevingscontract op te stellen. slim kan het wel zijn. als je niets regelt, dan betaald je partner toch (direct of indirect) mee aan de hypotheek. gaan jullie uit elkaar, dan ziet zij niets van haar betaalde woonlasten terug. is er namelijk geen deling van de overwaarde (of onderwaarde) over de periode van de samenwoning.

ook ben je geen fiscaal partner. voor de inkomstenbelasting kun je dus niet schuiven met aftrekposten.

als jij overlijdt, staat je partner ook helemaal in de kou (letterlijk). je woning en al je andere spullen vererven namelijk naar je ouders, broers en zussen. je partner krijgt niets.

dat kun je alleen anders regelen als je testamenten opstelt en een samenlevingscontract. door het samenlevingscontract ben je fiscaal partner en worden jullie voor de erfbelasting gelijk gesteld met gehuwden en heb je dus een forse vrijstelling.

ook kun je door een samenlevingscontract op te laten stellen er voor zorgen dat je partner aanspraak kan maken op het nabestaandenpensioen op het moment dat jij overlijdt.

nogmaals: verplicht is het niet, raadzaam vaak wel. waarom laat je je niet voorlichten door een notaris? dan hoor je uit de eerste hand wat de voor- en nadelen zijn. of kijk op notaris.nl en zoek naar de brochure "samen verder". daar staat ook aardig wat informatie in.