Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

fi
fisbel - 27-05-2015 01:42:26
Geldzaken & Recht

Hoe kan dat?

Phpieterse:
u was bijna het slachtoffer geworden van de ola – de online aangifte. de belastingdienst presenteert deze aangifte feitelijk als enige mogelijkheid om aangifte te doen. het te downloaden programma werd dit jaar pas op maandag 2 maart beschikbaar gesteld. en nogal behoorlijk verstopt in de krochten van de belastingsite.

voordeel van de ola is dat te allen tijde de gegevens van voorgaande jaren oproepbaar zijn. te vergelijken met e-mailtjes, op iedere computer of laptop in te zien door in te loggen.

een groot nadeel van de ola is dat er weinig tot niets verklaard wordt t.a.v. het terug te krijgen bedrag c.q. het te betalen bedrag. de hele cijfersystematiek speelt zich 'onder water' af. oké, in het overzicht kan je op pijltjes klikken met percentages, soorten heffingskortingen e.d. we doet dat? wat betreft het overzichtelijk presenteren van drempels, linker / rechterrijtje aftrek specifieke zorgkosten, de mogelijkheid de aangifte onderweg te corrigeren en aan te vullen, zaken uitproberen of tijdelijk uit te schakelen (vinkje weghalen), gegevens nog even checken met behulp van de informatie onder het vraagteken – het is er niet of nauwelijks meer bij.

'simpel' de gegevens van de belastingdienst accorderen en maar hopen dat je de talloze ja/nee vragen onderweg goed beantwoordt. en dan ta ta ta......de uitkomst.

de vakbonden en ouderenbonden gebruikten dit jaar nog het gewone te downloaden invulprogramma. dit programma is in principe hetzelfde programma als de ola. maar zoals hier het levende bewijs wordt geleverd: controleer s.v.p. de uitkomst van de ola. de ola is, zoals ik reeds eerder opmerkte, een programma voor 'dummies': je geheel laten leiden door oom belastingdienst die het goede met je voorheeft. en aan het handje naar de uitkomst. als je iets terugkrijgt uitroepen: tralalala, ik krijg geld terug. terwijl er misschien veel meer teruggave inzat. denk hierbij ook aan 'slimme' verdeling van aftrekposten. meestal niet moeilijk (op hoogste inkomen) maar als de aftrek in deels gelijke, deels verschillende schijven plaatsvindt, wordt het al ietsje moeilijker. om de aanslaggrens eruit te halen (belastingvoordeeltje van € 45 - hoe vaak gezien dat dit voordeeltje ook bij de vakbond werd gemist) weer ietsje moeilijker, want 'onder water kijken' valt niet mee. dat moet wél bij de ola: zonder duikbril onder water kijken.

als je moet betalen: ze zullen wel gelijk hebben. geen enkele notie hebben of je misschien nog iets meer kan terugkrijgen en/of de vooringevulde gegevens juist zijn ingevuld door de belastingdienst.
mijn voorlopige conclusie is: ondanks de voordelen van de ola: het uiteindelijke gemak, de gegevens die bewaard blijven – bekijk de ola heel kritisch. eerst zien, dan geloven dat de ola hét programma voor de toekomst is.

de vakbonden en de ouderenbonden moeten overigens volgend jaar ook gebruik gaan maken van de ola. of het te downloaden programma dan nog beschikbaar is? hopelijk wel, als is het alleen maar ter verificatie van de ola.