Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

zoekster
zoekster - 01-07-2015 19:13:05
Auto & Vervoer

Rechten garantie aankoop auto

Je snapt er niets van. de garantie die de verkoper biedt is een verzekeringsproduct, dat heeft niets met de wettelijke garantie te maken. aan verzekeringsproducten kunnen allerlei voorwaarden worden gesteld. bijv. op welke onderdelen, eigen bijdrage, bewijslast, enz. enz.
aan handelsgarantie zoals fabrieksgaranties overigens ook.

de wettelijke garantie staat voor een goed product dat geschikt moet zijn waar het voor wordt gebruikt. verder zijn de mededelingen die de verkoper over de auto heeft gedaan van belang. heeft de verkoper bijv. gezegd dat er een cruise control op zit, maar die blijkt er later niet op te zitten. dan beantwoordt de zaak niet aan de overeenkomst, de zaak is non-conform. bij non-conformiteit heb je recht op herstel bij een tweedehandsauto. kan dat niet worden geleverd, vervanging voor hetzelfde product is vaak niet mogelijk, dan kan de overeenkomst worden ontbonden. eventueel kan er ook voor prijsvermindering worden gekozen.

art. 7:17 lid 2 bw
een zaak beantwoordt niet aan de overeenkomst indien zij, mede gelet op de aard van de zaak en de mededelingen die de verkoper over de zaak heeft gedaan, niet de eigenschappen bezit die de koper op grond van de overeenkomst mocht verwachten. de koper mag verwachten dat de zaak de eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik daarvan nodig zijn en waarvan hij de aanwezigheid niet behoefde te betwijfelen, alsmede de eigenschappen die nodig zijn voor een bijzonder gebruik dat bij de overeenkomst is voorzien.

gelukkig heeft de vraagsteller juridische bijstand, hoeft hij zich niet over ons meningsverschil druk te maken.