Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

testcase
testcase - 01-07-2015 22:21:56
Geldzaken & Recht

Werk gever wil geen transitievergoeding betalen

Ik wens niemand uw situatie toe. een situatie die u zelf niet en niemand anders heeft gewild.
wel wil ik uw opmerkingen over uw werkgever nuanceren.

uw nare ziekte is u overkomen en zeker niet uw schuld, maar uw werkgever is het ook overkomen, ook buiten hun schuld. toch (moesten) zij u 2 jaar loon doorbetalen met een minimum van 70% van uw laatst verdiende loon zonder dat daar arbeidsprestaties tegenover staan.

er is geen land ter wereld die zo'n ruime regeling kent. in alle andere europese landen is de loondoorbetaling bij ziekte aanzienlijk korter, volgens het cpb. de duur ervan varieert meestal van enkele dagen tot één of twee weken, met een enkele uitschieter tot 15 weken in luxemburg en van maximaal 26 weken in groot-brittannië. met een europees gemiddelde van twee weken vallen de 104 weken die nederland hanteert nogal uit de toon.

het uwv heeft u een iva uitkering toegekend, dat betekent u 75% van u laatst verdiende loon krijgt in principe tot aan uw aow.

zo bezien heeft u sinds het ontstaan van uw ziekte 70% van uw loon gekregen en krijgt u nu 75% tot aan uw pensioen. er is geen land ter wereld die zo ruimhartig is.

de nieuwe transitie vergoeding komt uit de wet werk en zekerheid en is bedacht en bedoeld als budget om weer tot ander werk te komen na een ontslag. de wetgever en de 2e kamer hebben een beetje zitten slapen, de verwachting is dat dit weer ook nog gecorrigeerd gaat worden voor duurzaam arbeidsongeschikten.

want iemand met een iva uitkering is duurzaam volledig arbeidsongeschikt en kom niet meer tot werken en heeft dus geen transitievergoeding nodig. voor 1 juli konden werkgevers mensen met een iva zonder vergoeding ontslaan. alleszins redelijk, de werkgever had al 2 jaar loon doorbetaald.

wat nu de meeste werkgevers gaan doen is dat ze geen ontslagvergunning meer aanvragen om de kosten van de (onnodige) transitie vergoeding te ontlopen. er bestaat geen loonbetalingsverplichting meer omdat u niet werkt en de 104 weken verplichting voorbij is. wat overblijft is een slapend arbeidsovereenkomst. dit kan en mag uw werkgever doen. u kunt altijd zelf ontslag nemen, dan worden ook de vakantiedagen uitbetaald, maar heeft u geen recht op vergoeding.

u kunt hier verder niets aan doen.
tel uw zegeningen. ondanks dat u zelf niet meer in staat bent om te werken, houdt u 70/75% van uw loon tot aan uw pensioen.