Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 17-07-2015 14:02:23
Auto & Vervoer

Auto afgeleverd zonder apk kan dit?

Costnix beweert iets wat nergens staat. als elke nederlander geacht zou worden de wet te kennen, dan zou mijn kleinzoon (3) een juridische geleerde moeten zijn en de miljoenen niet nederlanders in nederland zich niet aan de wet hoeven te houden maar, ik herhaal dit wordt de grootste "fictie" genoemd: weet je of weet je het niet, als je een misdrijf begaat dan word je daarvoor gestraft. de straf krijg je niet omdat je de wet niet kent, maar omdat je de onderliggende daad niet mag begaan.

vast staat, dat je in een auto reed die niet (goed) gekeurd is volgens de normen van de veiligheidseisen. je mag niet met zo'n auto deelnemen aan het verkeer, en dus kan de politie het in beslag nemen. jij hebt in elk geval verzuimd je auto aan de (verplichte) keuring te onderwerpen, tot toen je op die dag reed. je bent dus strafbaar.

hoe verre de garage zicht schuldig had gemaakt, door een potentieel niet veilige auto (want daartoe niet goedgekeurd) de openbare weg op te sturen is nu niet meer relevant, omdat die datum is lang verlopen. voor zover de strafrechtelijke zijde.

waar je toe wil is de civielrechtelijke zijde van de zaak. dat is voor je interessant, want je hebt er niets aan als de garage bekeuringen krijgt (komt niet jou, maar justitie ten goede). je wilt (zo lees ik het) je schade vergoed krijgen. maar wat is je schade? volgens je eigen opvatting: alleen de bekeuring. meer schade heb je niet. de autoschade is door een andere veroorzaakt en hopelijk krijg je het vergoed. los dus van het feit dat je, na de aankoop, voldoende tijd had gehad voor een apk keuring (of je dat wist of niet, het staat in de wet, de rechter zal het niet verwijderen omdat je het niet wist). civielrechtelijk heb je destijds pakweg 10-14 dagen de tijd gehad, de garage aan te spreken voor onvolwaardig product (die auto had de garage niet uit mogen rijden zonder apk) of verborgen gebrek aan de keuring. je had de koop nietig kunnen verklaren. of je had verborgen gebrek (afwezigheid van de apk) kunnen aanroepen en de kosten van de keuring eisen (als de auto afgekeurd was geworden, dan was de transactie imperfect en je had het nietig kunnen verklaren).

ik merk op dat je eigenlijk helemaal geen schade hebt (een bekeuring is geen schade). dus naast de ontevredenheid jegens de garage (kom nooit meer) kun je geen enkele kant op.de rechten die je aanvankelijk had zijn vervallen. sterkte, karel