Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 18-07-2015 22:37:07
Geldzaken & Recht

Kan ik een vordering wegens erfenis op langstlevende schenken aan mijn kinderen?

De opbrengsten sinds het overlijden van vader zijn niet van belang op jouw toekomstige vordering op de nalatenschap van moeder. probleem zit, zoals al eerder aangegeven, in de onbepaalbaarheid van de intrinsieke waarde. die is namelijk niet bekend omdat niet bekend is wanneer moeder komt te overlijden, of de vordering op dat moment wel inbaar is en of er wel rente bijgeschreven wordt en zo ja, of die rente ook wel inbaar is. maar het gaat al mis bij de nietoverdraagbaarheid van de vordering.

de vordering die is ontstaan na het overlijden van vader (welke overigens hopelijk is vastgelegd en ook een rente over vastgelegd is), is niet te vergelijken met de situatie van vruchtgebruik. dat laatste is in de regel fiscaal ook zeer nadelig geworden overigens.

ik wil gerust mijn hersens er over laten kraken, maar het zal je niet lukken.

ook als je na je moeder komt te overlijden, en dus de vordering hebt kunnen innen, betalen je kinderen erfbelasting over het vermogen dat je van je ouders hebt gehad. daar gaat je redenering/afkeer tegen dubbele heffing dus nogal mank. het zijn namelijk verschillende nalatenschappen waarover geheven wordt.

wat je beter kunt doen is je eigen vermogen als schenken aan je kinderen.