Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

phenix
phenix - 18-07-2015 22:50:03
Geldzaken & Recht

Kan ik een vordering wegens erfenis op langstlevende schenken aan mijn kinderen?

Op bovenstaande is misschien t volgende relevant bij het knarsen van de radarwieltjes van het hersenrad:

als het rechtsgeldig naar nl recht op een dergelijke wijze wordt vastgelegd en een notaris in be wordt aangewezen, dan wordt de datum van de nl akte als datum van cessie en schenking aangehouden. stel nu dat die akte de datum zou hebben van 8 oktober 2015 en mijn moeder overlijdt in laten we zeggen 2034 ( dan is ze 100 :-)) of later, dan zijn er meer dan 3 jaar verstreken sinds datum cessie/schenking. dat betekent dat op het moment dat de gelden (na verkoop og en verdeling via notaris in nl het geld op de derdenrekening van de notaris in be komt en dat er door de kinderen dan noch successierechten, noch schenkingsrechten meer verschuldigd zijn in belgie. zelfs als t eenderde zou zijn van de oorspronkelijke maatstaf van 2012 voor de kinderen toch een mooi bedrag om evt studieleningen mee te kunnen inlossen en een schone start te kunnen maken.

ik denk ook dat t een creatieve weg is die niet simpel op basis van de huidige wet en regelgeving even in te vullen is. voor mij wel iets wat me bezig houdt omdat ik naar een weg zoek binnen wet en regelgeving om mijn doel te bereiken.

lastig he? nja sinds het gerechtshof arnhem zo creatief is geweest af te wijken van de jurisprudentie van de hr en een door haar geveinzde natuurlijke verbintenis een keiharde notariële exoneratie in een testament aan de kant heeft geschoven (geen cassatie wegens geen rechtsingang door niet kunnen betalen griffierechten en cassatie advocaat ...) heb ik zoiets van dat er toch een formulering gevonden moet kunnen worden om dit te regelen. de grap is dat ze in belgië de kracht van een authentieke akte in rechte nog wel de waarde geven die hem toekomt.

thx again.