Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

sw
swat1500 - 22-08-2015 22:46:15
Geldzaken & Recht

Politie/cjib betaald veel te laat (niet) terug

Beroep tegen een beschikking verzonden door het cjib inzake een verkeersovertreding is alleen mogelijk bij de officier van justitie (in de meeste gevallen) te utrecht.
beroep tegen een beschikking is dus niet mogelijk bij de politie.

het is wel mogelijk om de betreffende politie instantie om informatie over de overtreding te vragen. daarbij kan ook gemeld worden dat er mogelijk sprake is van een onjuiste uitlezing van het kenteken. de aanleverende instantie heeft namelijk de mogelijkheid om binnen een bepaalde termijn (in de regel 2 weken) om een kennelijk onjuiste aanmelding bij het cjib in te trekken. het is echter niet raadzaam om uitsluitend daar op te vertrouwen.

reageert de politie instantie niet op tijd bij het cjib dan gaat de boete gewoon door en moet (als de beroepstermijn inmiddels nog niet is verstreken) de formeel wettelijke weg gevolgd worden.

gezien het tijdspad wat ts heeft beschreven is die wettelijke termijn reeds lang verstreken. daarnaast heeft ts de boete inmiddels betaald. voor het cjib is de zaak dus afgedaan tenzij de politie de boete tijdig heeft ingetrokken bij het cjib in welk geval het cjib in gebreke is bij de terugbetaling van het betaalde bedrag.

aangezien de boete niet bij de politie is betaald kan deze instantie de boete ook niet terugbetalen.

nu ts kennelijk een brief heeft gekregen waarin de fout wordt erkent is mijn advies een brief te sturen naar het cjib met daarbij een kopie van voornoemde brief. vermeld in de brief aan het cjib wel het beschikkingsnummer dat op de boete giro stond anders zal het cjib de brief niet snel kunnen afhandelen. stel in de brief een termijn van 3 weken waarbinnen het geld weer op de rekening moet staan. kondig tevens aan dat als u niet binnen 3 weken uw geld terug hebt, de zaak zal voorleggen aan de nationale ombudsman.

hoewel ts niet geheel de juiste weg heeft bewandeld mag hij vertrouwen op de inhoud van de brief die hij kennelijk heeft ontvangen en voorts dat de overheid haar toezeggingen voortvarend uitvoert.