Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

tijger1
tijger1 - 28-08-2015 23:18:39
Geldzaken & Recht

Belastingdienst niet eens urencriterium en daardoor geen zelfstandigenaftrek

Als u fulltime time werkt, daarnaast nog thuisstudies doet, hoe kunt u dan 24 uur per week aan uw bedrijf besteden? en dan hebben we het nog niet eens over vakanties.

maar goed, als u uit uw agenda kunt aantonen dat u echt 1225 per jaar aan uw bedrijf hebt besteed, moet u bezwaar maken en de uren gaan aannemelijk maken.

de cijfers die u verstrekt verwonderen me een beetje. als u geen starter en zelfstandigenaftrek kunt realiseren, hebt u uiteraard een hogere winst, waardoor u ook een hoger mkb aftrek hebt. want die aftrek houdt u ook al komt u niet in aanmerking voor de ondernemersaftrekken.

u schrijft nu dat er na correctie, van de zelfstandigen en startersaftrek neem ik aan en de hogere aftrek van de mkb vrijstelling, een belastbare winst overblijft van -/- € 1.140. en dan dat dat leidt tot een correctie van € 8.087.
deze volgorde is mij niet duidelijk. ik zou verwachten dat er zou staan dat bijvoorbeeld op de winst/verlies uit onderneming niet de ondernemersaftrekken toegepast mogen worden, omdat u niet aan het urencriterium voldoet, en dat die winst uit onderneming, omdat die daardoor hoger is, herzien zou worden ivm de hogere mkb vrijstelling.

u kunt dat natuurlijk zo in uw aangifte nakijken, of dat bedoeld wordt.

het is dus geen kwestie van dat u die € 8.087 moet terugbetalen, maar uw winst uit onderneming wordt hoger, of uw verlies lager, waardoor u wellicht over die winst belasting en premie zvw moet betalen, of als het nog steeds verlies is, u dus minder in mindering kan brengen op uw totale inkomen.

als u denkt de uren aannemelijk te kunnen maken, kunt u ook een proforma bezwaar indienen, waarin u zet dat u de motivatie en toelichting later zal verstrekken.