Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

fi
fisbel - 29-08-2015 02:05:53
Geldzaken & Recht

Belastingdienst niet eens urencriterium en daardoor geen zelfstandigenaftrek

De mkb-winstvrijstelling is een percentage van de behaalde winst uit 1 of meer ondernemingen. in 2013 bedroeg de mkb-winstvrijstelling 14% van de winst. de winst moet eerst verminderd worden met de ondernemersaftrek. voor deze aftrek komt u volgens de belastingdienst niet in aanmerking. vraag: is uw winst uit onderneming in 2013 slechts € 1325?

als dit zo is, heeft u winst (belastbaar inkomen) dit belastbare inkomen komt uiteindelijk door de mkb-winstvrijstelling uit op € 1140. er is echter geen verlies (negatief inkomen). dit verlies kan dus in uw situatie niet in mindering gebracht worden op de andere inkomsten. in concreto betekent dit dat er op uw inkomen niet de € 7280 (zelfstandigenaftrek) + € 2123 (startersaftrek) in mindering wordt gebracht. en dat u meer belasting moet betalen dan gedacht. een bedrag dichter bij de € 4000 dan € 3000. (37% of 42% van de ondernemersaftrek)

de belastingdienst wil nu bewijzen hebben dat u minimaal 1225 uren aan de onderneming hebt besteed. dat een onderneming in het eerste of tweede jaar nog weinig winst of zelfs verlies oplevert, komt echter vaker voor. uiteraard zal er na een aantal jaren wel substantieel winst moeten worden gemaakt. als u met een goede administratie kunt aantonen dat u deze uren hebt gemaakt, is een bezwaarschrift kansrijk. een bezwaarschrift opstellen in dezen vraagt deskundigheid en ervaring. u zult een belastingconsulent o.i.d. hiervoor moeten inschakelen.
een vakbond mag deze aangiften en bezwaarschriften niet doen.