Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ho
hopetobehelping - 29-08-2015 07:03:50
Geldzaken & Recht

Belastingdienst niet eens urencriterium en daardoor geen zelfstandigenaftrek

Beste dejong123,

als u de 1225 uren voor uw onderneming heeft gemaakt en ze netjes heeft bijgehouden dan zou ik als ik u was uiteraard bezwaar aantekenen.
als ik u was zou ik een belastingconsulent of accountant raadplegen. dat brengt uiteraard kosten met zich mee, maar mijn ervaring is dat het wel loont.
of wellicht is er iemand in uw directe omgeving die over de benodigde kennis en kunde beschikt. het kan verder geen kwaad om de belastingdienst gewoon te bellen en te vragen hoe u het beste uw bezwaarschrift op kunt stellen en motiveren.
de genoemde omzet doet er niet toe, maar de belastingdienst ziet dit blijkbaar wel als een indicatie dat u volgens hun niet voldoet aan het urencriterium. in uw bezwaarschrift is het zaak om zeer aannemelijk te maken dat u wel aan het urencriterium voldoet en dus wel recht heeft op de gebruikte aftrekposten. wellicht heeft u nog iets aan de volgende informatie, klik http://www.dezaak.nl/aftrekposten-2013-4161428.html">hier.
gezien het bedrag van € 8.087,- dat u noemt lijkt het me zeker lonen om een goede belastingconsulent in te schakelen.

de bedragen die u noemt vind ik moeilijk te plaatsen.
de startersaftrek voor 2013 was € 2.123,-.
de zelfstandigenaftrek voor 2013 was € 7.280,-.
de mkb vrijstelling voor 2013 was 14% van de behaalde winst. voor u 14% van € 1.325,- is € 185,- als ik uw vraag goed begrijp.
opgeteld komen deze bedragen uit op een bedrag van € 9.588,-.
daarnaast zult u waarschijnlijk (terecht) de kosten welke u voor uw onderneming heeft gemaakt als aftrekpost hebben opgevoerd. de optelsom daarvan en de € 9.588,- zullen maken dat, als de belastingdienst u niet als zelfstandige ziet, er een bedrag van € 8.087,- nog te betalen belasting uit komt rollen.
mocht de belastingdienst u na uw bezwaarschrift inderdaad niet als zelfstandige aanmerken dan zult u dit bedrag moeten betalen.

geen idee of u nog steeds over uw onderneming beschikt, maar het zou me niet verbazen als de belastingdienst ook het jaar 2014 bij u onder de loep gaat nemen.
het lijkt me nog een reden te meer om professionele hulp in te schakelen.
mijn ervaring is dat het inschakelen van een belastingconsulent/accountant uiteraard geld kost (bedrijfskosten dus aftrekbaar) maar dat het wel loont. zowel financieel als ook gevoelsmatig. de belastingen zijn dan voor u geen zorg meer maar worden behartigt door uw belastingconsulent/accountant (de ondernemer blijft wel de eindverantwoordelijke).