Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 02-09-2015 23:23:57
Elektronica & TV

Is zgn noodzakelijk serviconderhoud belazeriij?

@ makreel17:

sanne4 heeft gelijk voor wat die aluminium warmtewisselaar betreft.
mijn 32 kw nefit hr ketel, die ik in 1989 geïnstalleerd heb, heeft zo'n warmtewisselaar en na 4 jaar zat niet alleen het syphon helemaal vol met aluminiumoxide, maar ook de schuine onderplaat waar het syphon op aangesloten zit. daar kreeg ik een keurige foutmelding op, waarna ik onderhoud pleegde.
verder check ik alleen af en toe het syphon, doch heb er nooit meer oxide uit hoeven te halen.
door het kijkglaasje check ik af en toe de kleur van de vlamtongen voor volledige verbranding en dat ziet er tot heden goed uit.
het expansievat heb ik na een jaar of acht een keer moeten vervangen omdat de balg lek was.
er zit een 80 ltr. boiler op aangesloten en daar heb ik de (knelfitting)aanvoerpijp na een jaar of tien van lek gehad: was van binnenuit doorgeroest. alleen het rotte stukje vervangen middels twee extra knelfittingen en een extra stukje buis.

wanneer de waterdrukaanwijzing op de ketel onder de +/- 0,2 bar komt vul ik het circuit wat bij (eens in de +/-10 jaar), omdat de ketel het hoogste punt in het circuit is.
de ketel staat op de 1-e verdieping in het aangebouwde bijgebouw, op ooghoogte.
de controles in de software zijn zo goed dat de ketel zichzelf continue op goede werking controleert.
dit voorjaar kreeg ik een foutcode 06 (ionisatie) en bij controle bleek de hoofdbranderklep geen spanning te krijgen: geen warmte wanneer je het nodig hebt.
bij controle bleek mij dat de 24 volt zekering voor deze klep spontaan (veroudering) stuk te zijn gegaan. na vervanging geen last meer gehad.
nog nooit hoefde ik de ontsteek-elektroden te vervangen, alleen dit jaar de contactafstand iets verkleind tegelijk met die code 06.

meer problemen heb ik met deze ketel in 26 jaar niet gehad. wanneer het niet meer te repareren is koop ik een nieuwe, anders niet. dat doe ik liever dan het geld voor een nieuwe ketel uit te geven voor m.i. overbodig onderhoud.

want we hebben een jaar of 15 een ander stookgedrag: hout. gas gebruiken we met ons tweeën nog ongeveer 300 m³. per jaar. alleen voor de boiler en eventueel voor bijverwarming bij extreem koude winters, doch die kan ik mij na de winter van 1961-1062, toen je met de auto over ijs van medemblik naar stavoren kon rijden en de anwb een richting-handwijzer midden op het ijsselmeer had staan, niet meer heugen.....

dus wanneer het goed draait, gewoon laten draaien.

hardwareerrorman. ( gepens. el.techn. installateur en elektronicus)