Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

wi
wimkep - 16-09-2015 13:41:10
Auto & Vervoer

Welke e bike

[quote=wimmi20 schreef op woensdag 16 sep 2015, 12:51]
en het proefrijden op een e fiets is een tamelijk nutteloze bezigheid.
je weet niet hoelang de accu het volhoud, en je weet niets over de kwaliteit.
en het verschil tussen de diverse motoren zul je ook nauwelijks merken.
ik heb eens proefgereden bij een zeer grote fietsen leverancier.
de duurste hoefde je het minste kracht bij te zetten, en die ging ook wat harder.
totdat ik later het trucje hoorde : van de meeste proef fietsen was de motor wat "tammer' afgesteld.
en zo verkochten ze de fiets waar ze het meest aan verdienden.
uit deze reactie denk ik op te maken dat proefrijden voor meerdere uitleg vatbaar is.
proefrijden op een elektrisch ondersteunde fiets is voor mij, minimaal een dag, maar liever nog een weekeinde rondrijden op de fiets van jouw maat, die netjes op jouw lichaam is afgesteld. tijdens deze periode rijdt je over hellingen, slechte wegen, in het buitengebied en door de stad en maak je veel start en stops. dan pas kun je een redelijke indruk krijgen of de fiets bij je past. je kunt dan ook weten hoelang de batterij het bij jouw omstandigheden uit zal houden en zelfs hoelang het opladen duurt. je kunt dan ook op je gemak - zonder dat je jezelf bekeken voelt - de fiets goed bekijken om een indruk te krijgen van de kwaliteit. tijdens de rit kun je horen of de motor herrie maakt en of de fiets rammelt, dat hij niet zwabbert bij een snelle afdaling en goed ondersteunt bij klimmen of tegenwind. ook de manier waarop de ondersteuning voelbaar is kun je dan ervaren. gaat dat gelijkelijk, zonder horten en stoten of trekt hij bij het wegrijden misschien onder je billen vandaan. kun je het display goed aflezen ( als de zon schijnt) en is het op gevoel te bedienen zonder het stuur los te laten ? schakelt hij goed, zowel opschakelend als terugschakelend.
ook hier in de buurt zit een grote fietsenzaak. een proefrit kun je bij hen maken over de binnenplaats. een rondje duurt pakweg twee minuten. dat is geen proefrit, maar een gelegenheid om er even op te zitten, meer niet.
als je aandringt en je bent voor hun gevoel een serieuze klant, mag je er wel enkele dagen mee op pad. de reden dat ze terughoudender zijn is, dat mensen bij hem kwamen proefrijden om vervolgens de fiets via het internet elders te kopen.
in mijn beleving is proefrijden het belangrijkste wat je doet bij de aanschaf van een e-bike. kan het echt niet bij de dealer, dan is er misschien een goede buur of familielid waarvan je de fiets eens goed mag uitproberen en anders kan huren nog een optie zijn.