Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

mu
musicchips - 19-09-2015 21:54:58
Huishouden & Energie

Hoe restaureer ik een dressoir van mdf?

Er zijn verschillende kwaliteten in mdf, dat weet ik als speakerbouwer.
je hebt bijvoorbeeld extra dispersion (in het nederlands: extra harde persing) en dat is inderdaad bikkelhard, zwaarder en neemt vocht niet zo snel op. maar als het bouwmarkt-kwaliteit is dan neemt het vocht wel goed op.
mdf is eigenlijk niet veel anders dan geperst karton.
de meeste gemaakte fout is eerst schuren en dan ontvetten. begin met ontvetten en alabastine schilderschoon is daarvoor heel geschikt, dat hoef je niet na te spoelen (wel goed de verpakking lezen, want je moet het flink verdunnen met water). na ontvetten schuren met korrel 150, stofvrij maken en dan schuren met korrel 400. weer stofvrij maken en gronden met watergedragen (acryl) grondlak verdund met 15% water. laten opdrogen en weer heel licht schuren met korrel 400, alleen om de opstaande vezels eraf te krijgen (je mag nergens de grondlak eraf schuren). weer gronden met dezelfde grondlak, maar dan onverdund. weer schren met korrel 400, stofvrij maken en dan aflakken met 2 lagen acryl (watergedragen) verf. tussen die 2 lagen ook even heel licht opschuren met korrel 400 en stofvrij maken.

meest gemaakte fout: eerst schuren en dan ontvetten. bij het schuren schuur je het vet juist in de vezels, dus eerst ontvetten en dan schuren. ontvetten is nog belangrijker dan schuren.

de op één-na meest gemaakte fout: veel te grof schuurpapier tussen de verflagen door. je moet natuurlijk alleen de opstaande vezels eraf schuren, niet de verflaag die je net hebt aangebracht.
korrel 40-240 gebruik je alleen om het ongeschilderde materiaal vlak te maken. korrel 240-280 is ook wel goed voor wat grover werk, maar korrel 400-500 (of nog fijner) om echt strak schilderwerk te krijgen.

klinkt allemaal als heel veel werk, maar het valt wel mee, dat tussen verflagen door schuren is niet meer dan 2-3 keer even met de hand er overheen gaan dat de opstaande vezels weg zijn.