Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

uwjurist
uwjurist - 24-09-2015 10:58:16
Geldzaken & Recht

Kan de werkgever eerder dan mijn opzegtermijn afscheid van mij nemen? ik zeg zelf mijn baan op.

De termijn is te lang, de omschrijving te vaag en de regio veel te groot (dat is de hele wereld).
de rechtspraak laat zien dat een concurrentiebeding redelijk moet zijn. het moet o.a. bevatten:
1. een redelijke termijn (max. 1 jaar, dan wel een periode niet langer dan een tijdelijk arbeidscontract zelf).
2. een duidelijke omschrijving van wat niet mag (geen vage, ellenlange omschrijvingen)
3. een redelijke geografische beperking (over het algemeen bijv. niet heel nederland)
4. de boeteclausule moet redelijk zijn (in verhouding tot salaris).

als het concurrentiebeding een werknemer onredelijk beperkt om zijn werk uit te oefenen of hem in het geheel niet meer in staat stelt in die branche werkzaam te zijn gedurende een lange tijd, kan de rechter worden verzocht het beding te vernietigen/matigen. het beding kan geheel of gedeeltelijk worden vernietigd (bij gedeeltelijke vernietiging kan de regio verkleind worden, de termijn verkort etc.). ook kan de rechter bepalen dat de werkgever aan de werknemer een vergoeding moet betalen voor de duur dat hij zijn werk niet kan uitoefenen of erg belemmerd wordt in zijn werk.
de rechter kijkt heel goed naar het belang van de werknemer: bij het belang van de medewerker, gaat het om het belang van vrije keuze van de arbeid, mogelijkheden tot positieverbetering en ontplooiingsmogelijkheden, voorkomen van werkeloosheid etc. bij het belang van de werkgever, gaat het om het voorkomen van aanmerkelijke schade door (onrechtmatige) activiteiten van de voormalige medewerker. het gaat hier dus niet om het belang van de werkgever om bepaalde medewerkers in dienst te houden. wordt het beding gebruikt als drempel voor vertrek van medewerkers, dan bestaat er een goede kans dat de rechter deze drempel grotendeels wegneemt door de werking van het beding te beperken.

met vriendelijke groet,
mr. monique doomernik