Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

edrick3
edrick3 - 27-09-2015 18:52:00
Garantie & Verzekeringen

Eigen bijdrage ziektekosten

Hallo onrust73,

verplicht eigen risico omhoog
in 2016 gaat het eigen risico weer omhoog. volgend jaar is het verplicht eigen risico 385 euro per persoon. het verplichte eigen risico is ingevoerd in 2008. toen ging het nog om een bedrag van 150 euro. verzekerden moesten de eerste 150 euro aan zorgkosten uit het basispakket zelf betalen. sindsdien is het bedrag door de overheid jaarlijks in stappen verhoogd naar 375 euro in 2015. volgend jaar gaat het bedrag dus nog eens met 10 euro omhoog. het eigen risico geldt voor bijna alle zorg uit het basispakket.
(http://www.nu.nl/economie-achtergrond/4130281/moet-u-weten-eigen-risico-in-2016.html">bron)

waarom geldt er een verplicht eigen risico bij zorgverzekeringen?

er is een aantal redenen aan te geven waarom de overheid een eigen risico heeft geïntroduceerd bij zorgverzekeringen:

de schadelast van zorgverzekeraars wordt lager omdat iedere verzekerde die zorgkosten declareert een deel van deze kosten zelf moet betalen. deze lagere schadelast komt terug in de premies van de basisverzekeringen. zonder het verplichte eigen risico zouden deze premies (een stuk) hoger liggen;
de schadelast van zorgverzekeraars wordt lager omdat blijkt dat verzekerden minder snel zorgkosten maken als ze zelf een deel van de kosten moeten betalen.
(http://www.homefinance.nl/zorgverzekering/informatie/eigen-risico-basisverzekering.asp">bron)