Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

edrick3
edrick3 - 05-10-2015 00:34:14
Voeding & Gezondheid

Berner würstel

@1953,

berner worst is de naam van de wiener en braadworst die de lengte open en gesneden kaas strips (meestal emmentaler) en waren gevuld met gerookt spek gewikkeld. er zijn ook worstjesfabrikant, de kaas reeds in het vlees type.

berner worst maar komen niet - zoals de naam al doet vermoeden - van zwitserland, maar van zell am see in oostenrijk en zijn vernoemd naar de uitvinder, de naam van de chef erich berner senior. de wijk archivaris scholz bevestigde de orale traditie van het recept. de koch ontwikkelde de berner-worst zo snel bereiden snacks voor de leden van liedertafel zell am see in de jaren 1950. dit grootste mannenkoor van de provincie salzburg heeft na de wekelijkse steekproef erich berner vaak in de tiroolse weinstüberl in zell am see bezocht. [1]

bij berner worst van oudsher één eet brood en pikante puszta salade of, zoals nu, de meest voorkomende, frieten en ketchup of pittige mosterd.
(slechte) vertaling van:

berner-würstel ist die bezeichnung für wiener bzw. frankfurter würstchen , die der länge nach aufgeschnitten und mit käsestreifen (meist emmentaler ) gefüllt wurden sowie mit räucherspeck umwickelt sind. es gibt auch wursthersteller, die den käse bereits in das brät geben.

berner-würstel stammen allerdings nicht – wie der name vermuten lässt – aus der schweiz, sondern aus zell am see in österreich und sind nach ihrem erfinder, dem koch erich berner senior benannt. der bezirksarchivar scholz bestätigt die mündliche überlieferung des rezeptes. der koch entwickelte die berner-würstel als schnell zuzubereitende jause für die mitglieder der liedertafel zell am see in den 1950er-jahren. dieser größte männerchor des bundeslandes salzburg hat nach der allwöchentlichen probe erich berner oft in dessen tiroler weinstüberl in zell am see besucht. [1]

zu berner-würsteln isst man traditionell brot und pikanten pusztasalat oder, wie heute meist üblich, pommes frites und ketchup bzw. scharfen senf.
(https://translate.google.com/translate?hl=nl&sl=de&tl=nl&u=https%3a%2f%2fde.wikipedia.org%2fwiki%2fberner-w%c3%bcrstel&anno=2">bron)