Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 30-10-2015 12:49:44
Voeding & Gezondheid

Bewerkt vlees

@hans,

rood en bewerkt vlees eten kan je risico op darmkanker verhogen. eet minder rood vlees door dit regelmatig te vervangen met kip, vis of een vegetarisch alternatief, en eet liever geen bewerkt vlees.

rood vlees en kanker

met rood vlees wordt niet bedoeld vlees dat niet goed doorbakken is. met rood vlees wordt bedoeld alle vleessoorten die rood van kleur zijn als ze rauw zijn, zoals rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en geitenvlees. het gaat ook om alle vormen, zoals hamburgers, gehakt, karbonades of lamskoteletten.

uit onderzoek blijkt dat het eten van veel rood vlees, meer dan 500 gram (gewicht na bereiding) per week, het risico op darmkanker verhoogt. een mogelijke verklaring hiervoor is dat het zogeheten heemijzer, de stof die rood vlees zijn kleur geeft, de darmwand kan beschadigen. ook blijkt uit onderzoek dat mensen die veel rood vlees eten vaak weinig plantaardig eten. ze profiteren dus minder van de gezonde eigenschappen van plantaardige voeding.

rood vlees bevat gezonde voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer en zink, en maakt daarom deel uit van een gezond voedingspatroon. maar je hoeft niet elke dag rood vlees te eten.

bewerkt vlees en kanker

bewerkt vlees is vlees dat is geconserveerd door het te roken, te drogen, te zouten of door er conserveringsmiddelen aan toe te voegen. bijvoorbeeld vleeswaren, ham, salami, bacon, rookworst en knakworst. hamburgers en gehakt zijn bewerkt vlees als ze ook zijn geconserveerd met zout of chemische additieven.

er is overtuigend bewijs uit wetenschappelijk onderzoek dat bewerkt vlees het risico op kanker verhoogt. wanneer vlees is geconserveerd door middel van roken, drogen, zouten of door toevoeging van conserveringsmiddelen kunnen kankerverwekkende stoffen (carcinogenen) ontstaan. deze stoffen kunnen cellen in ons lichaam beschadigen wat tot kanker kan leiden.
(http://www.wkof.nl/nl/kanker-voorkomen/verklein-de-kans-op-kanker/vlees-en-kanker">bron)