Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 30-10-2015 14:17:31
Voeding & Gezondheid

Bewerkt vlees

De kans op kanker verhoogt... en dan moet dat ook nog eens zo erg zijn, dat je voor je natuurlijke tijd eraan overlijdt. je moet immers ergens aan dood gaan.
denk aan het klassiek griekse verhaal van tithonos, die wel het eeuwig leven, doch niet de eeuwige jeugd van de goden had gekregen... een bij nader blijken gruwelijk lot.

een voorbeeld: aflatoxine is een schimmel"poep", die tot leverkanker kan lijden. de amerikanen hebben de grens op 20 ppm (microgram per kg levensmiddel) gezet, de eu op 2 resp 4 voor de som van de 4 soorten.
fao onderzoek leert, dat de kans op leverkanker bij een daling naar 10 ipv 20 tot één sterfgeval per 1 miljard inwoners per jaar minder brengt , oftewel over de hele eu met 500 mln inwoners: één per twee jaar over de waarde per 4 ppm .. ach..
paracetamol vlg brits onderzoek leidt tussen de 80-155 doden over het uk met zn 60 mln inwoners, dus.. het duizendvoudige. en dat gif ligt in ieders medicijnkastje.
om over de kans vanavond onderweg naar huis een dodelijk auto-ongeluk te krijgen, een kans dik 18.750 x zo groot, maar te zwijgen.'

voor witte rijst uit thailand is nog nooit aflatoxine gevonden. door niemand. ( kan zelfs gezien de oogsttijd, de droge opslag en de verdere verwerking niet eens meer vóórkomen). toch wordt iedere voedseltechnoloog hier er bang voor gemaakt. en dat met de rijstlanden zelf maar liefst een tolerantiewaarde van 30-50 ppm, met een consumptie van 60-80 kg per hfd per jaar tov in nl/b/d: 1.4 kg/hfd/jr

oftewel: 10 x zo hoge tolerantie en 50x zo hoge consumptie, dus 500 x zo hoge kans
dan moet toch menig z.o.aziaat aan de leverkanker liggen...
( overigens: geen volksgezondheidswaarschuwing voor als u lagere tijd naar die landen toe gaat, bijv: "neem aardappelen en brood mee en eet daar geen rijst !" )

je kan je ook door ieder gevaar een doodsschrik laten bezorgen....

"het is wat men vreest
omdat men niet goed leest
waardoor we meer gaan bangen
als god ons om heeft gehangen"