Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

jantom
jantom - 04-11-2015 15:16:14
Geldzaken & Recht

Tuin geen eigendom

Als voormalig secretarie-ambtenaar heb ik dit soort verhuringen vaak geregeld. het betreft hier eigenlijk geen verhuur maar een erkenning van het recht van eigendom van de gemeente op de grond (in dit geval voortuin). dat alles meestal tegen een symbolische vergoeding die tegenwoordig helaas vooral marktconform is (dus pittig aan de prijs).
als er geen verklaring is getekend (door de vorige eigenaar van de woning) en er meer dan 20 jaar al niet betaald is heeft de gemeente best wat uit te leggen.
ik heb als ambtenaar ook wel dit soort problemen meegemaakt en als de eigenaar van de woning onwillig is om een regeling te treffen wordt het voor beide partijen erg lastig. formeel is de grond van de gemeente maar als er niets betaald wordt kan het gebeuren dat er verjaring optreedt. dat moet dan door de rechter worden uitgesproken en dat betekent ook dat er een rechtszaak gestart moet worden en dat kost ook weer geld...veel geld.
handiger is om met de gemeente te komen tot een verkoop want die grond heeft de gemeente niet nodig (vandaar de voortuinen die meestal wel aantrekkelijk voor de buurt zijn). de kosten van de notaris zijn hoog maar de waarde van de grond zelf moet meer symbolisch van hoogte zijn dan marktconform (want anders wordt het té onaantrekkelijk). er spelen nog meer zaken een rol zoals de vraag of er doorgaande leidingen enz in de grond liggen. bij verkoop moeten die verlegd worden naar openbare gemeentegrond. waar een wil is is een weg. gewoon proberen de grond aan te kopen en misschien dat iedereen wel meedoet zodat de kans van slagen groter is. dit zijn van die zaken die heel lastig zijn maar de eigenaar van de grond staat in het kadaster vermeld en dat blijft zo (als er niets verandert).
mensen kopen een huis zonder vaak zelf na te gaan wat er zoals bij hoort (en wat niet). daar maken bijna alle kopers zich schuldig aan.
maar de makelaar van de verkoper is wat mij betreft ook nalatig geweest (maar dat is mijn aanname) en ik schat dat er grote kans is dat hij aangesproken kan worden en dat hij zelfs een schadevergoeding zal moeten betalen. het is zijn taak om dit soort zaken na te gaan.