Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

fi
fisbel - 10-11-2015 19:01:49
Geldzaken & Recht

Belastingdienst gaat digitaal

Digid aanvragen is niet zo moeilijk. binnen een week geregeld. het punt is de privacy. de oudere zonder computer of zonder handigheid om de digitale knoppen te bedienen heeft het probleem van wie hij de digid-gegevens verstrekt. deze gegevens zijn privé en het is niet de bedoeling dat de digid-gegevens buiten de deur bekend zijn. dat begint bij kind(eren), vriend / kennis / buurman, vrijwilliger bij een bond, instantie en zo verder. steeds met als argument: ik vertrouw jou wel. en dat gaat vrijwel altijd goed, tot het een keer misgaat. dat misgaan kan ook erin liggen dat bijvoorbeeld een familielid bijvoorbeeld zoon of dochter erachter komt dat de ouder 'zomaar' zijn digid-gegevens uit handen geeft. met eventueel de nodige trammelant als gevolg.

stel dat ik van 100 cliënten de digid-gegevens heb, dan is het niet de bedoeling dat ik periodiek ga kijken in de berichtenbox of er nog van belang zijnde berichten zijn. de berichten in de berichtenbox zijn alleen bedoeld voor de desbetreffende persoon. het is in te zien dat de berichtenbox is bekeken (door iemand anders). formeel kan ik door de cliënt worden aangeklaagd dat ik misbruik heb gemaakt van zijn digid en niet voor mij bestemde berichten heb bekeken.

de vakbonden en ouderenbonden werken vanwege het privacy-aspect niet met digid van de klanten. per jaar moet een machtigingscode worden aangevraagd voor de aangifte inkomstenbelasting. vreselijk omslachtig allemaal. een 'oplossing' voor de aangifte zelf, maar de machtigingscode geeft geen toegang tot de berichtenbox cliënt. deze inzage in de berichtenbox is wel noodzakelijk als check of de gegevens voor de toeslagen kloppen. herinneringen als verlengen rijbewijs, apk-keuring: als die uitsluitend in de berichtenbox komen is het te verwachten dat er grote problemen kunnen ontstaan bij de groep niet digitaal vaardigen. er is immers geen check meer via papieren toezending.