Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

19
1953 - 22-11-2015 17:19:30
Elektronica & TV

Nieuwe wasmachine stuk

[quote=alfatrion schreef op zaterdag 21 nov 2015, 17:14]het zal er hier op neer komen op de kosten van herstel vs de kosten van vervanging. als die verhoudingsgewijs bij elkaar in de buurt liggen dan heb je een keuze. in de grenzen op het recht tot nakoming wordt een percentage van 30% genoemd.
http://dare.ubvu.vu.nl/bitstream/1871/15660/1/full-text.pdf">http://dare.ubvu.vu.nl/bitstream/1871/15660/1/full-text.pdf

het gaat om een consumentenkoop, dus zegt de wet dit:

artikel 21 lid 1 bw
beantwoordt het afgeleverde niet aan de overeenkomst, dan kan de koper eisen:
a. aflevering van het ontbrekende;
b. herstel van de afgeleverde zaak, (...);
c. vervanging van de afgeleverde zaak, (...).
(vanwege de onderstaande leden)

artikel 21 lid 4 bw
bij een consumentenkoop komt de koper in afwijking van lid 1 slechts dan geen herstel of vervanging van de afgeleverde zaak toe indien herstel of vervanging onmogelijk is of van de verkoper niet gevergd kan worden.

artikel 21 lid 5 bw
herstel of vervanging kan bij een consumentenkoop van de verkoper niet gevergd worden indien de kosten daarvan in geen verhouding staan tot de kosten van uitoefening van een ander recht of een andere vordering die de koper toekomt, gelet op de waarde van de zaak indien zij aan de overeenkomst zou beantwoorden, de mate van afwijking van het overeengekomene en de vraag of de uitoefening van een ander recht of een andere vordering geen ernstige overlast voor de koper veroorzaakt.

en die genoemde 30% is voor mij ook een raadsel, waar baseerde u dat op?