Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

wi
wim.bosboom - 26-11-2015 04:57:43
Elektronica & TV

Probleem met philips tv

[quote=teratai55 schreef op maandag 23 nov 2015, 15:36]
wie heeft hetzelfde probleem en wat is de oplossing

wellicht kan ik wat informatie geven wat betreft de oplossing.
maar dan moet ik eerst iets uitleggen over elektrische apparaten.
vrijwel alle elektrische apparaten zijn voorzien van een voeding. die voeding zorgt ervoor dat de 240 volt wisselstroom die uit het stopcontact komt wordt omgezet naar een lager voltage en gelijkstroom. voor dat omzetten moet de wisselstroom worden afgevlakt en daar worden vaak electrolytische condensatoren voor gebruikt (afgekort met elco).
die elco's kosten vrijwel niets, maar verlopen enorm. als je een apparaat hebt dat het niet meer doet, maar waarvan een ledje nog wel brandt: dikke kans dat er wat elco's in de voeding zijn doorgeslagen. doorgeslagen? jawel, doorgeslagen! een elco is in feite twee plaatjes waartussen een isolator zit en als die plaatjes opgeladen zijn dan mag er geen vonk overspringen van het ene naar het andere plaatje. dat gebeurt echter vaak wel, want die elco's verouderen nogal snel. na 2 jaar zijn ze zomaar 50% van hun waarde verloren.
ik durf wel te zeggen dat 60% van alle apparaten het niet meer doet omdat er in de voeding een elco kapot is gegaan (ofwel: doorslaat). geeft je tv een raar en verwrongen beeld? dan is het geen elco. gaat het ledje wel aan en krijg je helemaal geen beeld en hoor je een raar tikje of reageert het ding onverwacht en raar? dan is het met 90% zeker wel een elco in de voeding.
mijn advies: ga bij een hobbyist langs die er een beetje verstand van heeft en een soldeerbout kan hanteren. mijn ervaring: het zijn ook altijd die gemiddelde elco's die het begeven, die van 16volt en tussen 1000 en 3000 uf (advies: vervangen door hogere waardes).
en hoe herken ik een defecte elco? nou, eigenlijk gewoon door te voelen, ze staan meestal een beetje bol op de kop. staan ze bol, dan weet je zeker dat die elco kapot is, staan ze niet bol, dan kan die elco alsnog kapot zijn en zul je hem moeten doormeten (heb je een speciale meter voor nodig) of gewoon vervangen uit voorzorg.