Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Iv
Ivo W - 16-04-2020 21:10:49
Auto & Vervoer

Ik heb een 12 v koelkast , kan ik deze rechtstreeks op een accu aansluiten

Als de koelkast op 12volt kan werken, dan kan hij rechtstreeks op een normale auto- of caravan accu worden aangesloten.

een 100w zonnepaneel zal waarschijnlijk echter niet voldoende zijn om overdag de koelkast van stroom te voorzien en ook nog eens de accu op te laden. tevens heeft u een relatief grote accu nodig om de koelkast de hele nacht van stroom te kunnen voorzien.

om bij warm weer met wat bewolking de werking van de koelkast 24 uur per dag te garanderen, zult u met gebruik van uw absorptie koelkast moeten denken aan zeker 200wp zonnepanelen en een accu van minimaal 100-120 ah. 

en dat is dan alleen voor de koelkast, nog zonder rekening te houden met eventuele andere stroomgebruikers. 

een compressor koelkast is veel zuiniger met energie en heeft ruim de helft minder stroomverbruik. u zou dan (afgezien van eventuele andere stroomgebruikers) wel goed uit de voeten kunnen met een 100wp zonnepaneel en een 75 ah accu. nadeel van een compressor koelkast in een caravan, camper of boot, is dat de compressor geluid maakt in de ruimte waar je ook slaapt. staat de koelkast niet in de slaapruimte, dan is dat beetje geluid van de compressor geen probleem.