Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Iv
Ivo W - 22-02-2022 17:38:16
Huishouden & Energie

Thermostaat cv

Is het een aan/uit thermostaat of een modulerende thermostaat?
bij een aan/uit thermostaat hoort de cv-ketel direct uitgeschakeld te worden zodra de gewenste kamertemperatuur bereikt is. bij een modulerende thermostaat gebeurt dat niet. in geval van een modulerende thermostaat zal na het opwarmen van de woning de brander in de cv-ketel op minder vermogen gaan branden. de installatie 'zoekt' dan naar het brandervermogen wat op dat moment nodig is om de woning precies op temperatuur te houden. een prachtig principe, alleen werkt dit in praktijk niet optimaal. dat komt doordat in de meeste nederlandse rijtjeshuizen eigenlijk véél te grote cv-ketels hangen. das handig voor veel warm water en voor als het ooit nog 30 graden gaat vriezen. maar voor gematigde temperaturen is dat niet handig. want een cv-ketel heeft niet alleen een maximum vermogen, maar ook een minimum. en doorgaans geldt: hoe hoger het maximum, hoe hoger het minimum. in veel huizen is bij het huidige weer (ca 8-10 graden) het minimum vermogen al teveel om de woning op een constante temperatuur te houden. 
wat er gebeurt: thermostaat vraagt eerst veel warmte om de woning snel op te warmen. dat is prima. dan wordt de ingestelde temperatuur bereikt, en vraagt de modulerende thermostaat 'een beetje' warmte om de woning op gelijkmatige temperatuur te houden. alleen is in veel gevallen dat 'beetje' dus al snel te veel. waardoor de temperatuur toch nog verder oploopt dan de bedoeling is. 

en wat voor type is het? zo'n ronde witte, of een uitgebreidere thermostaat met meer functies? 
en wat is de ingestelde (maximale) aanvoertemperatuur van uw cv-ketel?
als de maximale aanvoertemperatuur hoog staat ingesteld, zal doorgaans de temperatuur in huis verder 'doorschieten' zodra de ingestelde temperatuur bereikt is, dan bij een wat lagere aanvoertemperatuur. in de meeste huizen is 50 a 60 graden al meer dan voldoende. terwijl de fabrieksinstellingen van veel ketels op 80 graden staat (wat ook nog eens gevaarlijk is voor bijvoorbeeld kleine kinderen!). 

en: op welke manier stelt u vast dat de temperatuur in de kamer 1 a 2 graden hoger wordt dan wat u op de thermostaat heeft ingesteld? middels de weergave van de actuele temperatuur op de thermostaat, of middels een andere thermometer? in dat laatste geval: zowel de thermostaat als de thermometer zijn niet geijkt. en dan is het volkomen logisch dat verschillende thermometers niet allemaal exact dezelfde temperatuur weergeven. bij de wat uitgebreidere cv-thermostaten kunt u in veel gevallen de weergegeven temperatuur bijstellen, zodat de weergave nauwkeuriger wordt.