Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

th
thieu - 05-04-2024 14:43:57
Computers & Telefonie

Aansluiting kopernetwerk en glasvezel

Je hebt in nl grofweg 3 netwerken: kpn (zowel koper als glas), ziggo (coax, in ieder geval vanaf de wijkkast) en delta (glas, maar ook hier en daar koper)
op zowel het netwerk van kpn als het netwerk van delta zijn meerdere providers actief. alleen ziggo heeft het voor elkaar gekregen op hun netwerk de enige aanbieder te mogen zijn.

bij jou ligt glas (van delta) maar ook koper, en da's zeer waarschijnlijk van kpn en jouw provider (tele2) biedt daar hun diensten over aan. ze hebben bij tele2 dus helemaal niets te zeggen over hoe lang dat kopernetwerk er nog ligt. als tele2 besluit niet meer over koper aan te bieden dan doet een andere provider dat wel. en kpn zal het kopernetwerk pas opruimen als ze zelf een alternatief hebben, glas bijvoorbeeld. tele2 zal hun dienst daarom waarschijnlijk over het glas van delta aan willen bieden.

je schrijft dat je een snellere aansluiting wilt hebben met bellen. alleen is de benodigde bandbreedte voor bellen erg klein en kan makkelijk over een koperdraadje. als je een probleem hebt met bellen dan ligt het daar dus niet aan. het kan met de achterliggende apparatuur te maken hebben (b.v. routers, switches).
voor een gemiddelde internetaansluiting (beetje surfen en mailen, af en toe een filmpje) is koper tegenwoordig nog steeds prima. om het tv-signaal door te geven is een bandbreedte van ongeveer 4 kb voldoende (per tv). bij een bandbreedte over koper van 100 mb zou dat het probleem niet mogen zijn.

ergo, klaag over de telefoonverbinding en laat je niet opjutten door verhalen over afsluiten van koper. kijk wat het goedkoopste is en kijk b.v. op trustpilot (of bij de consumentenbond) wat een goede proveder is.