Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

lemmy
lemmy - 29-04-2024 18:42:10
Geldzaken & Recht

Overschrijvingsfomulier fraude

Dergelijke formulieren worden niet stuk voor stuk gecontroleerd; dus een aangepast olo formulier kan er doorheen glippen. bovendien zal de handtekening in orde zijn; het is immers een formulier van de persoon die jij helpt.

het lijkt aannemelijk dat het formulier tijdens het verzendtraject is onderschept, aangepast en opnieuw op de post gedaan. maar dat zal de abn amro kunnen vaststellen door het originele formulier op te vragen voor onderzoek.

voorheen (jaren geleden dus) werden dit soort formulieren ook wel onderschept en dan aangepast met type-ex (ja, echt waar). daarna gingen de criminelen over tot het gebruik van chemische middelen om het bedrag en bankrekening 'weg te poetsen' en te vervangen. ik vermoed dat dit hier ook het geval is geweest. onder een blauwe lamp (uv) zou dat meestal zichtbaar moeten zijn.

ik weet overigens niet of de overschrijvingsformulieren van de abn amro voorzien zijn van kenmerken in het papier; als dat zo is, is bewerking met een chemisch middel namelijk makkelijker te zien (met uv dus).

ook als de bank dus een kopie zou sturen, heb je daar niet veel aan. de handtekening blijft bij dit soort fraudes ongemoeid. en of het formulier chemisch is bewerkt kun je via een kopie toch niet zien.
het verbaast mij overigens wel dat ze kennelijk geen kopie willen sturen; men zou zo een scan uit het systeem moeten kunnen halen lijkt mij. dat is namelijk wel handig bij het doen van aangifte (hoewel ook weer niet strikt noodzakelijk).