Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ricardow
ricardow - 07-02-2006 15:56:54
Voeding & Gezondheid

Thee over de datum

@ hutch:


"dat ik een poos geleden in een winkel een zakje met nootmuskaat-noten zag, met daarop een uiterste houdbaarheidsdatum"


dit was waarschijnlijk geen uiterste houdbaarsheiddatum, maar een tht datum. ondanks dat hier niet zoveel verschilt in lijkt te zitten, is dit er wel. fabrikanten zijn verplicht om een datum op de producten te zetten, tot wanneer het product in ieder geval zijn normale eigenschappen bezit en het dus probleemloos (mits volgens de bewaarvoorschriften bewaard) te consumeren is.


echter deze datum hoeft helemaal niet de uiterste houdbaarheidsdatum te zijn; producten kunnen soms nog jaren na het verstrijken van de tht datum worden geconsumeerd. daarom mogen winkels (supermarkten) in principe ook producten verkopen die over de tht datum zijn, zonder hier boetes voor te krijgen. voorwaarde is wel dat het product nog zijn normale producteigenschappen bezit. daarnaast neemt de winkelier dan de verantwoordelijkheid over, van de fabrikant voor het betreffende product.


de uiterste houdbaarheidsdatum wordt aangegeven met de ntgn (niet te gebruken na) omschrijving. echter steeds minder fabrikanten gebruiken deze codering en schakelen over op de tht datum. dit omdat de fabrikant enerzijds de verantwoordelijkheidstermijn voor het betreffende product hiermee verkort en anderzijds omdat het (in veel gevallen) ook een commercieele reden heeft.


groet richard